Zerowanie wspołprzędnych maszynowych bez krańcówek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zerowanie wspołprzędnych maszynowych bez krańcówek
Witam, czy w machu 3 można wyzerować współrzędne maszynowe bez fizycznego bazowania?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Żeby wyzerować zero maszynowe wystarczy wcisnąć podłużny przycisk REF ALL HOME (na lewo od przycisków Zero X Zero Y ....)
Dobrze jest wyzerować współrzędne maszynowe z wyżej podniesioną osia Z bo maszyna po wykonaniu frezowania jedzie parkować właśnie na zero maszynowe (chodziarz to zależy od programu i nie zawsze tak jest). Ile ja już narzędzi tak nałamałem przez to że zapomniałem najpierw wyzerować zero maszyny gdzieś wysoko nad materiałem. Szczególnie wiertła pryskały bo z racji długości czasem zero materiału było wyżej niż zero maszyny i po wierceniu jebudu w materiał i albo wiertło-banan albo kikut
Nauczyłem się i pilnuje tego.
Dobrze jest wyzerować współrzędne maszynowe z wyżej podniesioną osia Z bo maszyna po wykonaniu frezowania jedzie parkować właśnie na zero maszynowe (chodziarz to zależy od programu i nie zawsze tak jest). Ile ja już narzędzi tak nałamałem przez to że zapomniałem najpierw wyzerować zero maszyny gdzieś wysoko nad materiałem. Szczególnie wiertła pryskały bo z racji długości czasem zero materiału było wyżej niż zero maszyny i po wierceniu jebudu w materiał i albo wiertło-banan albo kikut

Nauczyłem się i pilnuje tego.