Witam
Mam program mach 3 z sterownikiem (kitajskim) toshiba tb6560ahg . Wszystko niby dobrze mam połączone, ale nie dziala oś x . Oś Y pracuje świetnie. Motor na X trzyma silnik, a gdy każe mu wykonać ruch słychać ze pracuje ale w miejscu . Dodam tylko, że zmieniałem silniki i dzieje się to samo.
Problem z osią x
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zakładamy że wszystko OK podłączone Step Dir i Enable oraz zasilanie
Prawidłowo podpięte przewody silnika
Zmień sterowniki miejscami na osiach X Y i zerknij czy problem jest w tym samym sterowniku.
Jeśli problem jest z daną osią X to zła konfiguracja pinów
Jeśli problem z sterownikiem to np uszkodzony lub nie dostaje któregoś sygnału.
Prawidłowo podpięte przewody silnika
Zmień sterowniki miejscami na osiach X Y i zerknij czy problem jest w tym samym sterowniku.
Jeśli problem jest z daną osią X to zła konfiguracja pinów
Jeśli problem z sterownikiem to np uszkodzony lub nie dostaje któregoś sygnału.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Czyli sterowanie z osi Y dałeś na silnik X a z osi X na silnik YDodam tylko, że zmieniałem silniki i dzieje się to samo.
I mimo to że oś X byla sterowana sterownikiem osi Y to nadal nie dzila a oś Y wysterowana z X działa ..tak?
Może zamieniłeś podł. cewek.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Z opisu wynika ze pomieszane są przewody silnika krokowego lub Mach3 ma zbyt duże przyśpieszenie a sterownik ustawiony w pełnym kroku 1/1 i buuuuuuczy wpada w rezonans.
Sterowniki zamienione miejscami a silniki nie jaki wynik testu?
Sterowniki zamienione miejscami i silniki zamienione miejscami jaki wynik?
Zamienione piny sterowania osiami jaki wynik?
Nic nie blokuje silnika?
Jeśli przewód LPT sprawny 100% oraz silniki prawidłowo podpięte to może optoizolacja lub coś podobnego ale nie jestem wróżbitą Maciejm, więc polecam z paragonem i sterownikiem udać się na reklamacje
)
Sterowniki zamienione miejscami a silniki nie jaki wynik testu?
Sterowniki zamienione miejscami i silniki zamienione miejscami jaki wynik?
Zamienione piny sterowania osiami jaki wynik?
Nic nie blokuje silnika?
Jeśli przewód LPT sprawny 100% oraz silniki prawidłowo podpięte to może optoizolacja lub coś podobnego ale nie jestem wróżbitą Maciejm, więc polecam z paragonem i sterownikiem udać się na reklamacje

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]