Offset o zadany kąt ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Offset o zadany kąt ?
Witam,
Mam dwa tematy:
Pierwszy bezpośredni z MACH3 - czy jest możliwość korekty "osi współrzędnych" Może na przykładzie - mam detal w postaci prostokąta, i trzeba zrobić fazę. Ale detal po założeniu na maszynie jest pod kątem i nie jest w osi X/Y - zakładając że znam kąt czy da się zrobić taki offset w MACH3 żeby nie trzeba było poprawiać elementu na stole ?
Druga kwestia to (inny dział, ale zapytam) używam frezów z trzpieniem 3.175 Spotkałem się z wrzecionem które potrafi "pobrać" taki frez z magazynku i później go odłożyć na miejsce bez używania oprawki mocującej - wie ktoś może gdzie czegoś takiego szukać ?
Pozdrawiam,
kuba
Mam dwa tematy:
Pierwszy bezpośredni z MACH3 - czy jest możliwość korekty "osi współrzędnych" Może na przykładzie - mam detal w postaci prostokąta, i trzeba zrobić fazę. Ale detal po założeniu na maszynie jest pod kątem i nie jest w osi X/Y - zakładając że znam kąt czy da się zrobić taki offset w MACH3 żeby nie trzeba było poprawiać elementu na stole ?
Druga kwestia to (inny dział, ale zapytam) używam frezów z trzpieniem 3.175 Spotkałem się z wrzecionem które potrafi "pobrać" taki frez z magazynku i później go odłożyć na miejsce bez używania oprawki mocującej - wie ktoś może gdzie czegoś takiego szukać ?
Pozdrawiam,
kuba
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
niewiem jak w machu ale np w linuksie a to przeciez gcode
Kod: Zaznacz cały
G10 L2 P0 R90
[/code][/quote]Obraca aktualny układ współrzędnych o 90 stopni przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W MDI masz zakładkę i tam spisujesz stopnie.amorfus pisze: Pierwszy bezpośredni z MACH3 - czy jest możliwość korekty "osi współrzędnych" Może na przykładzie - mam detal w postaci prostokąta, i trzeba zrobić fazę. Ale detal po założeniu na maszynie jest pod kątem i nie jest w osi X/Y - zakładając że znam kąt czy da się zrobić taki offset w MACH3 żeby nie trzeba było poprawiać elementu na stole ?
Pozdrawiam Marcin
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
G68 X1 Y1 R15

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]