Witam
Poustawiałem macha3 odpowiednio, joging działa prwidłowo(wszystkie osie), ale gdy chcę wypróbować komende w MDI to zaden silnik się nie odzywa.
Co robie nie tak? Co jeszcze muszę ustawić w machu aby komenda wpisana w MDI była wykonana? A może ten panel nie działa w wersji Demo?
Chciałbym wreszcie wykonać jakąś pracę na tej maszynce ale nie wiem czy oś A działa w mm czy w stopniach. POMOCY PLEASE
Czwatra oś (A) w mach 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
w manual data najpierw piszesz g91 lub g90, potem posuw f iles tam dopiero potem g1 coś tam
albo g0 cos tam
np bez posuwu nawet
g91
g0x100 y100
itd
skoro na jogu działa to w mdi tez powinien
a co do osi ABC to masz okienka do odhaczenia np Aaxis angular - czyli kątowa
albo g0 cos tam
np bez posuwu nawet
g91
g0x100 y100
itd
skoro na jogu działa to w mdi tez powinien
a co do osi ABC to masz okienka do odhaczenia np Aaxis angular - czyli kątowa
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dzięki
Ide popróbować
Powodzenia
[ Dodano: 2007-12-21, 19:52 ]
Witam ponownie
Popełniłem podstawowy błąd : wpisałem np.x20 ale g0 lub g1 itd itp to już nie.
Chciałbym powiedzieć że jest lux, ale niestety nie do końca. Kamera naszykowana a tu kicha.
Na mojej "nauczycielce" (tokarce) mam silnik współosiowo z materiałem. Oś A ustawiam w machu "angural", tylko jakie dać mu jednostki skoro silnik ma 1,8 deg/step?
Dałem 1,8 , to przy komendzie a3 zrobił pięć kroków- pomyślałem 3*1,8 ->ok. Dalem 200step/360st = 0,5555 -> mach zgłupiał
Jakie dać mu parametry (motor tuning)aby mozna było w g-kodzie podawać rozkazy w stopniach?
Ide popróbować
Powodzenia
[ Dodano: 2007-12-21, 19:52 ]
Witam ponownie
Popełniłem podstawowy błąd : wpisałem np.x20 ale g0 lub g1 itd itp to już nie.
Chciałbym powiedzieć że jest lux, ale niestety nie do końca. Kamera naszykowana a tu kicha.

Na mojej "nauczycielce" (tokarce) mam silnik współosiowo z materiałem. Oś A ustawiam w machu "angural", tylko jakie dać mu jednostki skoro silnik ma 1,8 deg/step?
Dałem 1,8 , to przy komendzie a3 zrobił pięć kroków- pomyślałem 3*1,8 ->ok. Dalem 200step/360st = 0,5555 -> mach zgłupiał
Jakie dać mu parametry (motor tuning)aby mozna było w g-kodzie podawać rozkazy w stopniach?
PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
nie daje sie ile silnik ma kroków ale ile sterownik daje kroków na obrót, cos mi sie nie chce wierzyc ze jedziesz na pełnokrokowym, a jesli nawet, to zaczynasz ustawiać silnik od wartości minimalnych, grunt żeby charakterystyka wyglądała jak trapez z lekko nachylonymi bokami (akceleracja)- tak pi razy oko 30 stopni od pionuastony pisze:Dalem 200step/360st = 0,5555 -> mach zgłupiał
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign