połączenie między LPT a sterownikiem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
połączenie między LPT a sterownikiem
Witam serdecznie,
Pewien czas temu nabyłem 3 zestawy silników krokowych (transformator, zasilacz, sterownik, silnik). Leży to u mnie, i postanowiłem zbudować sobie ploter frezujący.
Z jednej e stron z akcesoriami cnc pobrałem DEMO programu Mach3.
I tu mam pytanie. Za sterowanie chcę, by opowiadał komputer ze złączem LPT. Co muszę mieć między komputerem a sterownikiem (posiadam sterownik SSK-B04 -akcesoria.cnc).
W sensie czy wystarczy bezpośrednie połączenie z kompa do mojego SSK-B04, czy muszę mieć pomiędzy jakiś moduł?
Pozdrawiam
Pewien czas temu nabyłem 3 zestawy silników krokowych (transformator, zasilacz, sterownik, silnik). Leży to u mnie, i postanowiłem zbudować sobie ploter frezujący.
Z jednej e stron z akcesoriami cnc pobrałem DEMO programu Mach3.
I tu mam pytanie. Za sterowanie chcę, by opowiadał komputer ze złączem LPT. Co muszę mieć między komputerem a sterownikiem (posiadam sterownik SSK-B04 -akcesoria.cnc).
W sensie czy wystarczy bezpośrednie połączenie z kompa do mojego SSK-B04, czy muszę mieć pomiędzy jakiś moduł?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli potrafisz, możesz bezpośrednio z portu LPT pobrać sygnały i dać je na sterowniki. Jeśli nie, użyj którejś z płyt SSK MB lub MB02.
Spójrz:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb04.htm
Spójrz:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb04.htm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
piny 2-9 jako step dir
masa od 18 do 25
masa od 18 do 25
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Witam
Okno w machu pokazuje obrabiany przedmiot i ruch freza od lewej do prawej, a maszyna wykonuje odwrotnie od prawj do lewej,jakby lustrzane odbicie.Czy to normalne,tak to ma pracować?może ktos się z tym spotkał.
[ Dodano: 2014-08-06, 15:38 ]
Przepraszam pomyłka,w oknie od prawej do lewej a ruch maszyny od lewej do prawej.
Okno w machu pokazuje obrabiany przedmiot i ruch freza od lewej do prawej, a maszyna wykonuje odwrotnie od prawj do lewej,jakby lustrzane odbicie.Czy to normalne,tak to ma pracować?może ktos się z tym spotkał.
[ Dodano: 2014-08-06, 15:38 ]
Przepraszam pomyłka,w oknie od prawej do lewej a ruch maszyny od lewej do prawej.
-
Wielkie dzięki!Mam jeszcze jeden problm.Otusz ustawiam frez w punksie startu prac,zeruję wszystkie osie.Odsuwam frez i start.Oś z opuszcza frez do punktu startu programu i najeżdrza na poczatek pracy nie podnosząc się na bezpieczną wysokośc dojazdową(tak miałem w programie WinPCNC)Po starcie pracy powinien podnieść frez,najechać na punkt startu programu i opuścić frez do pracy.Czy to normalne?Przepraszam dopiero zaczynam przygodę z machem.
-
Wielkie dzieki.Mam pytanie,w programie winPCNC była możliwość po wczytaniu g-kodów skalowania poszczególnych osi,a tym samym powiekszania lub pomniejszania obrabianego przedmiotu.Czy mach oferuje takie coś?Jest w oknie głównym obok okien położenia osi opcja skala,ale wpisanie tam innych wartości od istniejących +1 kończy się powrotem do pierwotnych wartości tj. +1.