Drodzy specjaliści,
wydaje mi się, że można wykonywać frezowanie bardziej cywilizowaną drogą niż ja to robię.
Otóż, mam powyginanay materiał i dla bezpieczeństwa zawsze zaczynam frezować w ten sposób, że ustalam puknt w którym chcę zacząć ( pod katem osi xi Y) następnie podnoszę frez do góry na maxa i wpisuję X0Y0 ion trochę się opuszcza i zaczyna frezować, długo to trwa....przy tym mam zaznaczone bezpieczne Z 20mm i baza z 20 mm, działa to w porządku, ale nie bardzo to kumam.....
Jak mogę po oznaczeniu koordynatów dla x i y zapanowac nad tym, żeby frez zaczął zawsze od wskazanej prze mnie wysokości i jak ma się do tego bezpieczne z oraz baza ?
pomóżcie pls
bezpieczne Z
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
masz jakiś czujnik , sondę czy 0 ustawiasz dojeżdżając do materiału?
Jak by nie było, ręcznie dojeżdżasz do materiału i wtedy na ikony obok współrzędnych klikasz Zero X, Zero Y itd.
Zero maszynowe (home) a zero robocze to 2 różne sprawy. Interesuje ciebie robocze, tam gdzie masz materiał. Inaczej maszyna bez potrzeby podnosi oś Z do 0 maszynowego a nie robi przejazdy tuż nad materiałem.
Zakręciłem ale może zrozumiesz.
Jak by nie było, ręcznie dojeżdżasz do materiału i wtedy na ikony obok współrzędnych klikasz Zero X, Zero Y itd.
Zero maszynowe (home) a zero robocze to 2 różne sprawy. Interesuje ciebie robocze, tam gdzie masz materiał. Inaczej maszyna bez potrzeby podnosi oś Z do 0 maszynowego a nie robi przejazdy tuż nad materiałem.
Zakręciłem ale może zrozumiesz.