Problem z USB na wskutek LPT
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
Problem z USB na wskutek LPT
Występuje u mnie na maszynie problem a mianowicie. Podczas pracy maszyny(tylko podczas pracy). Komputer odcina mi port USB od klawiatury trwa to np minutę potem dwie działa i tak na przemian(upierdliwe strasznie). Nie skutkuje podłączenie do innego portu, bo zawsze i tak znajdzie i odetnie klawiaturę.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną a kompa mam takiego
http://allegro.pl/komputer-dell-pentium ... 92957.html
Nie mam pojęcia co może być przyczyną a kompa mam takiego
http://allegro.pl/komputer-dell-pentium ... 92957.html
Pomyślę potem....
Tagi:
-
U mnie po-prostu gasną diody na klawiaturze i jest martwa przez minutę. Narazie na maszynie miałem dość sporą awarię ale jutro sprawdze w biosie co mam tam poustawiane. Chociaz podobno w tych delach za dużo zrobić sie nie da. Sprawdzę w wolnej chwili to PS2. Nie niczego nie poszukuje na USB
Pomyślę potem....
Warto sprawdzić jakość zasilania głównego: czy jest 220-230V stabilnie w czasie i cosφ.Dumek2010 pisze:U mnie po-prostu gasną diody na klawiaturze i jest martwa przez minutę. Narazie na maszynie miałem dość sporą awarię ...
Zmiany napięcia oraz niewłaściwy cosφ sieci może wpływać na anomalie zasilania... warto aby spec elektryk pochylił się nad jakością zasilania i pomierzył parametry sieci elektrycznej.
Może trzeba zastosować stabilizator/zasilacz USB ... mieliśmy podobne anomalie z drukarką wielkoformatową, która działała z laptopem nie podłączonym do sieci a nie działała jak zasilany laptop był z sieci... zastosowanie zasilacza pomogło.
Sprawdzić zawsze warto.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Oj panowie ale wysnuliście ciekawe teorie.
Peritus - przyjmijmy twoją teorię - możesz jakoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego przy anomaliach zasilania z sieci wyłączona zostaje tylko klawiatura usb (biorąc pod uwagę stopień skomplikowania obwodów zasilania PC)?
Problem z którym się spotkałeś występuje zawsze wtedy gdy urządzenia stanowiące "zestaw" komputerowy zasilane są z różnych faz. W nielicznych przypadkach problem powoduje też tak prozaiczna sprawa jak sposób podłączenia samego gniazdka. Stara dobra zasada (nie norma) mówi że faza na gnieździe 230V powinna byc po lewej (bolec uziemienia u góry).
Kolejna kwestia to marnej jakości zasilacze do laptopa (przetwornica impulsowa) - najczęściej te kwestie wychodzą przy temacie audio. W przypadku drukarki nie usłyszymy tego - po prostu nie zadziała.
A co do klawiatury:
Może być uszkodzona
Port USB może być przeciążony (np. uszkodzoną klawiaturą usb) i uruchamia się zabezpieczenie termiczne/przeciążeniowe).
Czy to jedyne urządzenie podpięte do usb?
Peritus - przyjmijmy twoją teorię - możesz jakoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego przy anomaliach zasilania z sieci wyłączona zostaje tylko klawiatura usb (biorąc pod uwagę stopień skomplikowania obwodów zasilania PC)?
Problem z którym się spotkałeś występuje zawsze wtedy gdy urządzenia stanowiące "zestaw" komputerowy zasilane są z różnych faz. W nielicznych przypadkach problem powoduje też tak prozaiczna sprawa jak sposób podłączenia samego gniazdka. Stara dobra zasada (nie norma) mówi że faza na gnieździe 230V powinna byc po lewej (bolec uziemienia u góry).
Kolejna kwestia to marnej jakości zasilacze do laptopa (przetwornica impulsowa) - najczęściej te kwestie wychodzą przy temacie audio. W przypadku drukarki nie usłyszymy tego - po prostu nie zadziała.
A co do klawiatury:
Może być uszkodzona
Port USB może być przeciążony (np. uszkodzoną klawiaturą usb) i uruchamia się zabezpieczenie termiczne/przeciążeniowe).
Czy to jedyne urządzenie podpięte do usb?
-
Klawiatura nie jest uszkodzona, co już pisałem. Pracowałem dzisiaj na niej przepisując tekst ponad godzinę a wystarczyło że podłączyłem macha ruszyłem osią Y kilka razy i po dwóch minutach diody klawiatury zgasły.
Moze lpt jest uszkodzone ale jednak podczas wykonywania programu np 20tys linijek (20 minut maszyna działa płynnie).
Prąd mam na pewno oki zresztą problem występował w dwóch miejscach zamieszkania Bełchatów i teraz Łódź to jakby wyklucza tez problemy instalacji.
Moze lpt jest uszkodzone ale jednak podczas wykonywania programu np 20tys linijek (20 minut maszyna działa płynnie).
Prąd mam na pewno oki zresztą problem występował w dwóch miejscach zamieszkania Bełchatów i teraz Łódź to jakby wyklucza tez problemy instalacji.
Pomyślę potem....