Witam,
mam dziwny problem z nową maszyną.
Jest to minifrezarka 3-osiowa, która działa na Mach 3 (komp do Macha, to wyczyszczony desktop HP z win XP, Pentium 4, 2Gb ramu). Nigdy wcześniej nie pracowałem w tym programie, więc jestem zielony.
Kupiłem licencję Macha, przegrałem plik konfiguracyjny, który otrzymałem z maszyną, wgrałem G-code, który na pewno jest poprawny (na starej maszynie działa) i pojawił się dzwon.
Frezuję detal w trzech przejściach po 0,4mm każda i w osi X po każdej warstwie następuje dziwne przesunięcie. Na końcu wygląda to tak, że z jednej strony mam schodki, a z drugiej strony za mocno zfrezowany detal.
O co chodzi??? Luzy są skasowane, osie można spokojnie obracać ręką, więc raczej nic ich nie blokuje, parametry obróbki też są ok.
Z góry dziękuję za pomoc!
"schodkowanie" w mach 3
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witaj,
poszukaj pliku z informacjami jak skonfigurować Windows XP do pracy z Mach3.
Sam fakt, że system jest czysty może nie wystarczyć.
W 90% przypadków wystarczy wywalenie wszystkich programów ze startu systemu, wyłączenie indeksowania dysków, wyłączenie automatycznego update'u windows i wyłączenie antywirusa.
Pozdrawiam
poszukaj pliku z informacjami jak skonfigurować Windows XP do pracy z Mach3.
Sam fakt, że system jest czysty może nie wystarczyć.
W 90% przypadków wystarczy wywalenie wszystkich programów ze startu systemu, wyłączenie indeksowania dysków, wyłączenie automatycznego update'u windows i wyłączenie antywirusa.
Pozdrawiam