O krańcówkach, limitach i home'ach

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
mazaq
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

O krańcówkach, limitach i home'ach

Post napisał: mazaq » 20 sty 2013, 14:19

Witam
Frezuję już praktycznie 2 lata na swoich maszynach, ale ostatnio zacząłem rozmyślać czy by sobie nie ułatwić nieco życia.
Wszystkie krańcówki wszystkich osi oraz przycisk e-stop mam połączone szeregowo (wszsystko w jedno wejście LPT) - było to rozwiązanie najszybsze i jak się okazało wystarczające.
Po skończeniu frezowania maszyna sobie wraca na zapamiętane zero maszynowe i generalnie wszystko jest ok. Czasem zdarza się jednak że trzeba coś na szybko zrobić korbkami, wtedy zero maszynowe się "gubi".
Stąd pytanie czy mój układ krańcówek da się jakoś programowo ustawić aby maszyna zerowała się od niego? Zerowanie zera maszynowego następuje na żądanie czy po programie maszyna jedzie do skrajnych pozycji?
A i jeszcze pytanie czy da się ręcznie wyzerować współrzędne maszynowe? Bo przyciski Zero X, Zero Y i Zero Z zerują tylko współrzędne lokalne (elementu).

Pozdr, Piotrek
zapraszam do oglądania moich silniczków:
www.stirling.fc.pl !

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 20 sty 2013, 14:40

tak kolego da się i tak się powinno robić

ustaw w portach i pinachach wejścia bazujące , potem w home limits kierunek bazowania i wszystko

ściągnij sobie manual od macha 3 tam jest wszystko opisane

tylko pamiętaj że e stop musisz przepiać na inny pin
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
mazaq

Post napisał: mazaq » 20 sty 2013, 16:20

Właśnie macha troche zaniedbałem, ogarniam mastercama, artcama i wszelakie cady ale mach zawsze był tylko pierwszym z brzegu programem, któtry w miare działa i nie wgłębiałem się w detale ;).

Co do e-stopa na inny pin to w pierwszej maszynie nie będzie większego problemu, w drugiej niestety puściłem przewody środkiem profili i zasypałem ich wnętrze piaskiem :/.

Rozumiem że skoro wszystkie 6 krańcówek jest spiętych ze sobą to bazowanie odbywa się po jednej osi po kolei (na logikę najpierw Z :D)?
Bazowanie wykonuje się na żądanie czy przed/po frezowaniu?
Bo mastercam na koniec programu generuje przykładowo:

N7228 G0 Z225.
N7230 M5
N7232 G91 G28 Z0.
N7234 G28 X0. Y0. A0.
N7236 M30
%

teraz maszyna jedzie do zapamiętanego zera maszynowego. Raz zapomniałem je ustawić i spektakularnie po skończonym dwugodzinnym frezowaniu miałem wejście w materiał z pełną prędkością dojazdową :). czy gdy będą ustawione krańcówki zerujące maszyna zamiast się tak zachowywać będzie iść do krańcówek? czy dalej do zapamiętanego wcześniej zera?
Pozdr, Piotrek
www.stirling.fc.pl !

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tuxcnc » 20 sty 2013, 17:16

mazaq pisze:Co do e-stopa na inny pin to w pierwszej maszynie nie będzie większego problemu, w drugiej niestety puściłem przewody środkiem profili i zasypałem ich wnętrze piaskiem :/.
E-stop to się zwykle podłącza do takiego przycisku w kształcie grzybka.
Jego sens jest taki, żeby obsługa mogła zatrzymać maszynę np. gdy wyrwie detal z imadła, albo widać że idzie na kolizję.
Wyłączniki krańcowe na końcach osi służą do bazowania maszyny i zabezpieczają przed wyjazdem poza obszar roboczy.
Chyba w każdym programie sterującym można je ustawić jako home+limit.
Błedem jest ustawianie jakiegokolwiek wyłącznika jako e-stop i cokolwiek więcej.

.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 20 sty 2013, 17:22

Najpierw Zetka się bazuje. Ustaw sobie wszystkie ośki na środku, zmiejsz posuw, wciśnij klawisz bazowania, to zobaczysz w którą stronę jedzie. W razie czego Escapem zatrzymasz.

Moja maszynka po skończonym frezowaniu jedzie tak jak w G kodach jest napisane. Nawet nie myślałem że Mach może ją w inne miejsce wysłać.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 sty 2013, 19:52

N7232 G91 G28 Z0.
N7234 G28 X0. Y0. A0.

to nie zero maszynowe tylko ustawiony punkt przez urzytkowanika zwany g28

ustawia się go w home limits i są to kordynate maszynowe a 0 kordynat maszynowych wyznacza bazowanie

poprostu w g28 masz 000 wpisane i dlatego myślisz że to zero maszynowe

mach bazuje po kolei osie , według kierunków ustawionych w home limits "home neg" jak się pobawisz to zaczaisz

w portach i pinach ustawiasz jeden pin dla limi+ limit- i home dla 6 osi e stop podpinasz do innego pinu i tez go ustawiasz

Awatar użytkownika

Autor tematu
mazaq

Post napisał: mazaq » 26 sty 2013, 01:52

wszystko praktycznie jest ok, jest jeszcze mały problem i nie wiem czy zrobiłem wszystko ok

e-stop poszedł na osobny pin
wszsytkie krancówki natomiast szeregowo i w machu ustawiłem
X++
X--
X home
jako pin 10 (w moim przypadku 10)
no i oczywiście to samo dla osi Y i Z (pin 10)

bazuje się ok tylko często podczas bazowania załacza się reset, tak jakby traktował przełączniki jako krańcówki awaryjne a nie bazujące. zdarza się to losowo, więc wnioskuje że maszyna z rozpędu nie zdąża wycofywać podczas bazowania...
Pozdr, Piotrek
www.stirling.fc.pl !

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 26 sty 2013, 11:39

Masz zakłócenia. Owiń kabel krańcówek tuż przed podłączeniem do sterownika przez pierścien ferrytowy parę razy. Mi pomogło. Tanie i łatwe. Mi podczas jazdy się Reset włączał.
Wszystko co się podłącza do komputera też ma pierścienie ferrytowe przy wtyczce.

A jak Reset się włącza dopiero na kontakcie, to nie próbowałem i nie znam się. Może kiepskie krańcówki. Jest coś o "iskrzących" się kontaktach podczas załączania/odłączania.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 27 sty 2013, 16:45

można prościej zrób podciągnięcie rezystorem wejść sygnałowych na płycie lpt

oblicz na np 3-5 mA i żadne syfy ci nie wyzwolą e stopu

a masz wo gule oto izolacje???

co to za płyta??

mariusz.n3stor
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mariusz.n3stor » 24 lut 2013, 18:10

Co do pierwszego pytania, jeśli ktoś inny będzie czytał wątek, to wszystko jest wyjaśnione tutaj
ftp://ftp.machsupport.com/Videos/homing ... ffsets.swf
P.S. ja nawet jeszcze Macha nigdy w życiu nie używałem, ale na zadane pytanie mogę odpowiedzieć po obejrzeniu filmiku :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”