Strona 1 z 1

czujnik długość narzędzia, freza

: 28 lut 2013, 11:12
autor: Waldemar-vuk
Znalazłem na forum taki oto skrypt ale po jego zastosowaniu nie uwzględnia grubości czujnika "płytki" , jak tą wielkość wprowadzić by poprawnie skrypt robił co powinien ?



PlateThickness = GetUserDRO(1151) 'Z-plate thickness DRO

If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
Code "G4 P5" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
Code "G31Z-30 F100" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
While IsMoving() 'wait while it happens
Wend
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the axact point the probe was hit
Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
While IsMoving ()
Wend
Call SetDro (2, PlateThickness) 'set the Z axis DRO to whatever is set as plate thickness
Code "G4 P0.25" 'Pause for Dro to update.
Code "G0 Z25.4" 'put the Z retract height you want here
Code "(Oś Z jest wyzerowana)" 'puts this message in the status bar - Z axis is now zeroed
Else
Code "(Z-Plate is grounded, Sprawdź połączenie i spróbój ponownie)" 'this goes in the status bar if aplicable
Exit Sub
End If

: 28 lut 2013, 12:56
autor: noel20
Spróbuj w pierwszej linijce zamiast:

GetUserDRO(1151)

wstawić grubość swojej płytki w mm, np:

PlateThickness = 2 'Z-plate thickness DRO

Ale załóż jakieś cienkie wiertełko, które możesz poświęcić, bo ja też na tych makrach znam się kiepsko, więc może być różnie. ja też kiedyś te makro przerabiałem do swojej maszynki, ale ja jako płytki używam detalu bo to pcb, a ono jest pokryte miedzią.
pozdrawiam

: 28 lut 2013, 22:35
autor: Waldemar-vuk
i zagadało, no cóż to nie Basic :)

: 01 mar 2013, 07:13
autor: noel20
Ciesze się, że mogłem pomóc
Pozdrawiam

: 01 mar 2013, 18:49
autor: kameleon
wystarczy zamienić i już jest GetUserDRO(1151)