Witam,
Dopiero uczę sie Macha3 i mam problem z nową frezarką.
Znajduje HOME, ale klawisze PgUp/PgDn oraz Z-/Z+ w pulpicie maszyny działają odwrotnie.
Wiec chciałbym zmienić kierunek ruchu. Czy ktoś wie co moze być nie tak....?
Probowałem poprzez:
konfig/port&pins/motor outputs/ alctiv low dir'a na przeciwny./tzn. zmaieniam czerwony krzyżyk na znak zielony/
Niestety nic nie zmienia się, probowałem też osie XY, ale również nie można zmienić.
Inny problem jest po HOME.
Jeśli probuję przesunąć XY oraz Z-/PgDn klawiszami lub na pulpicie nie ma problemu.
Niestety Z+/PgUp nie działa. Ruszy na moment/1cm/ i momentalie staje.
Mach ma komunikat:Z AXIS+Limit.
Oczywiscie nadal mam złę kierunki osi Z, więc oś miała przesunąc się w dół.
Czy ktoś wie jak pozbyć się problemów?
Mach3 problem ze zmianą kierunku i wyłączanie się Z- po HOME
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mach3 problem ze zmianą kierunku i wyłączanie się Z- po HOME
Ostatnio zmieniony 01 sty 2012, 21:54 przez relaxxis, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję...,
Tak jak napisałeć zmieniłem połozenie krańcówki w Home Neg / tzn. zmieniłem zielony znak na czerwony krzyżyk/ oraz w konfig/port&pins/motor outputs/ alctiv low dir'a na przeciwny./tzn. zmieniłem czerwony krzyżyk na znak zielony/ i działa poprawnie...
Też mam problem jak najpierw zrobie HOME z klawiatury...to potem HOME w maszynie nie działa... Przetestowałem rożne opcje i okazało się, że HOME z klawiatury zakłóca pracę Macha i prowadzi do zawieszania sie roznych przycisków panela w maszynie... wiec nie używam juz HOME z kalwiatury i po problemie....
Tak jak napisałeć zmieniłem połozenie krańcówki w Home Neg / tzn. zmieniłem zielony znak na czerwony krzyżyk/ oraz w konfig/port&pins/motor outputs/ alctiv low dir'a na przeciwny./tzn. zmieniłem czerwony krzyżyk na znak zielony/ i działa poprawnie...
Też mam problem jak najpierw zrobie HOME z klawiatury...to potem HOME w maszynie nie działa... Przetestowałem rożne opcje i okazało się, że HOME z klawiatury zakłóca pracę Macha i prowadzi do zawieszania sie roznych przycisków panela w maszynie... wiec nie używam juz HOME z kalwiatury i po problemie....