Mam problem z krańcówką osi Z. Opuszczałem palnik za pomocą komendy
"g28 z0" i w międzyczasie naciskałem przycisk krańcówki (Home Z) palnik dalej się obniżał mimo że w Diagnostyce kontrolka HOME Z zapalała się. Obniżanie palnika następowało do osiągnięcia wysokości ustawionej przy REF Z. Dodam że używając opcji Ref Z naciśnięcie krańcówki zatrzymuje dalsze obniżanie palnika. Problem jest o tyle denerwujący, że w czasie pracy palnik czasem schodzi zbyt nisko co powoduje uszkodzenie dyszy przy przebijaniu.
Nie mam pojęcia co jest nie tak. Czy ktoś wie w czym może leżeć problem??
Oś Z nie bazuje sie w czasie pracy maszyny
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam
Aż tak dobry w te klocki nie jestem ale:
G28 to automatyczny powrót do punktu referencyjnego być może komenda ta ma priorytet nad krańcówką Home Z.
Ale niech wypowiedzą się jeszcze "fachowcy".
Aż tak dobry w te klocki nie jestem ale:
G28 to automatyczny powrót do punktu referencyjnego być może komenda ta ma priorytet nad krańcówką Home Z.
Jak piszesz działa prawidłowo.Dodam że używając opcji Ref Z naciśnięcie krańcówki zatrzymuje dalsze obniżanie palnika
Ale niech wypowiedzą się jeszcze "fachowcy".
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
ale kolega wymyśli próbkowanie powiem że całkiem sprytnie
lecz nie do końca dobrze ale nie będę tłumaczył jak jest do tego specjalna Komeda
g31 np z-30 jak czujnik napotka blachę zatrzymuje się
możną do tego odklepać makro i wkleić np m100 w g cod tam gdzie ma być pomiar wysokości palnika a ono samo ze zeruje oś i podniesie palnik np na 3 mm do przebicia blachy a dalej kolega opuści palnik z thc automatycznego pomiaru napięcia albo recznie
ja takie maro ostatnio robiłem w pracy razem z czujnikiem i działa idealnie do tego montowałem czujnik wysokości palnika ze strony sponsora ten thc jest upierdliwy przy ustawianiu ale jak się pomyśli chwilkę to jest to moment
lecz nie do końca dobrze ale nie będę tłumaczył jak jest do tego specjalna Komeda
g31 np z-30 jak czujnik napotka blachę zatrzymuje się
możną do tego odklepać makro i wkleić np m100 w g cod tam gdzie ma być pomiar wysokości palnika a ono samo ze zeruje oś i podniesie palnik np na 3 mm do przebicia blachy a dalej kolega opuści palnik z thc automatycznego pomiaru napięcia albo recznie
ja takie maro ostatnio robiłem w pracy razem z czujnikiem i działa idealnie do tego montowałem czujnik wysokości palnika ze strony sponsora ten thc jest upierdliwy przy ustawianiu ale jak się pomyśli chwilkę to jest to moment