Witam wszystkich. Podłączyłem do Macha2 5 przekaźników, z 3-ma nie ma problemu (pompa wody wrzeciono prawo/lewo). Natomiast nie wiem jak podłączyć pozostałe i napisać do nich makra aby z na jakąś specyficzna komendę (np. M333) mach włączy/wyłączył je
Czy Koledzy mogą wskazać jakieś rozwiązanie problemu ?
Sterowanie przekaznikami w MACHu
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Robiłem to ponad rok temu i działało (przynajmniej tak mi się zdaje) z menu wybierz makra po otwarciu okna z dostepnych makr wybierz M10 i załaduj .
Makro wygląda tak :
rem #define DIGTRIGGER 0
rem #define ENABLE1 1
rem #define ENABLE2 2
rem #define ENABLE3 3
rem #define ENABLE4 4
rem #define ENABLE5 5
rem #define ENABLE6 6
rem #define EXTACT1 7
rem #define EXTACT2 8
rem #define EXTACT3 9
rem the following activated signal 9 (EXTACT3)
ActivateSignal( 9 )
Tutaj włączany jest pin o nazwie EXTACT3 .
Nazwy tych pinów odpowiadają nazwom pinów które ustawiasz w konfiguracji - Piny i Porty zakładka Sygnały Wyjściowe
To makro M10 włączy więc sygnał na końcówce 9 ,jeśli chcesz zmienić na inną zmień w makrze cyfre na inną np. ActivateSignal(6) i zapisz zmieniając nazwę makra np. M6 lub M666
Makro M11 zawiera procedure deaktywacji .Tak samo zmieniając jego zawartość można deaktywować dowolny sygnał .
Jest jeszcze makro M50 które zmienia po każdym wywołaniu stan sygnału na przeciwny.
Makro wygląda tak :
rem #define DIGTRIGGER 0
rem #define ENABLE1 1
rem #define ENABLE2 2
rem #define ENABLE3 3
rem #define ENABLE4 4
rem #define ENABLE5 5
rem #define ENABLE6 6
rem #define EXTACT1 7
rem #define EXTACT2 8
rem #define EXTACT3 9
rem the following activated signal 9 (EXTACT3)
ActivateSignal( 9 )
Tutaj włączany jest pin o nazwie EXTACT3 .
Nazwy tych pinów odpowiadają nazwom pinów które ustawiasz w konfiguracji - Piny i Porty zakładka Sygnały Wyjściowe
To makro M10 włączy więc sygnał na końcówce 9 ,jeśli chcesz zmienić na inną zmień w makrze cyfre na inną np. ActivateSignal(6) i zapisz zmieniając nazwę makra np. M6 lub M666
Makro M11 zawiera procedure deaktywacji .Tak samo zmieniając jego zawartość można deaktywować dowolny sygnał .
Jest jeszcze makro M50 które zmienia po każdym wywołaniu stan sygnału na przeciwny.