Pomoc nowemu

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
FDS
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pomoc nowemu

Post napisał: FDS » 06 sie 2011, 13:06

Witam wszystkich. Jestem na tym forum nowy, a dokładnie mówiąc zarejestrowałem się aby ktoś mógł mi wytłumaczyć, że tak powiem "jak krowie na rowie".
Pobrałem demonstracyjną wersję programu MACH 2, wiem że ogranicza mnie 1000 linii kodu.

Ale proszę o podpowiedź, jak stworzyć własny obrazek (chociaż to tez nie za bardzo możliwe bo 100lini to nie dużo), albo chociaż napis.
Czytałem o plikach PLT, DXF itd, jednak nie wiem jak się do tego ustosunkować. Szczerze mówiąc to nie wiem nawet od czego zacząć. Czytałem na tym forum różne tematy co do obsługi programu mach 2 jak i kilku innych... z marnym skutkiem niestety, ponieważ żaden z tematów jaki przeczytałem nie opisuje jak zacząć prace z programem sterującym.

Drodzy użytkownicy, proszę was o pomoc.

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: niko65 » 06 sie 2011, 13:39

musisz lepiej szukać już kilkukrotnie podawałem ten sam link i od tego zacznij http://ottop.republika.pl/txttogc.shtml :wink:

Autor tematu
FDS
Posty w temacie: 2

Post napisał: FDS » 06 sie 2011, 14:52

Robię krok w krok zgodnie z instrukcja, jednak efekt końcowy jest skrajnie różny.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 06 sie 2011, 20:42

Kurcze no nie wiem jak to pójdzie bez licencji ale przecież Mach ma tak zwanego Wizards i to się nazywa jakos text engrawing i myślę że prosty text nie ma więcej niż 1000 linijek.
Ten Wizzard działa trochę dziwnie to znaczy nie chce działać ale trzeba mu wpisać odstęp między literami zdaje się 0 i wtedy on się zaczyna burzyć że tak nie można i wtedy wpisujemy mu właściwa wartość no i za każdym razem trzeba kontrolować punkt startu i inne parametry bo potrafi coś pomieszać (ja pograwerowałem juz trochę ale za każdym razem musze sobie od nowa przypomniec no cóż starość nie radość :oops: )

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”