Zero detalu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zalezy czy patrzysz na Machine Coord`s czy na offset.
W Machine Coord`s pokazuje w jakiej odleglosci od krancówek jest frez.
Jak jeszcze raz wcicniesz Machine Coord`s klawisz, to pokazuje offset i tu mozesz podjechac frezem do materialu i wyzerowac wszystkie oski. Z tego punktu zacznie frezowac.
Spróbuj na pusto i zobaczysz co sie dzieje. Wyzeruj Zetke gdzies wyzej to nie dojedzie do stolu.
W Machine Coord`s pokazuje w jakiej odleglosci od krancówek jest frez.
Jak jeszcze raz wcicniesz Machine Coord`s klawisz, to pokazuje offset i tu mozesz podjechac frezem do materialu i wyzerowac wszystkie oski. Z tego punktu zacznie frezowac.
Spróbuj na pusto i zobaczysz co sie dzieje. Wyzeruj Zetke gdzies wyzej to nie dojedzie do stolu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Zero detalu
Witam
Też mam ten sam problem i rozwiązuję go w sposób opisany przez Bbuli. Jednak wydaje mi się, że nie o to chodzi. Wówczas Krańcówki HOME nie są do niczego potrzebne. Moim zdaniem trzeba Machowi powiedzieć jaka jest odległość od HOME do zera detalu. Tylko nie wiem gdzie to ustawić. Myślę, że pisząc w programie
G00 X0 Y0 Z0
frez powinien dotknąć stołu w jednym i tym samym punkcie, do którego to punktu poźniej mocuje się obrabiany przedmiot (lub w znanej odległości od niego). Następnie funkcją G54 przesuwamy układ współrzędnych do zera detalu i włączamy obróbkę. Wówczas ma to sens.
Pytanie brzmi: Gdzie w Mach3 ustawia się przesunięcie układów współrzędnych?
Też mam ten sam problem i rozwiązuję go w sposób opisany przez Bbuli. Jednak wydaje mi się, że nie o to chodzi. Wówczas Krańcówki HOME nie są do niczego potrzebne. Moim zdaniem trzeba Machowi powiedzieć jaka jest odległość od HOME do zera detalu. Tylko nie wiem gdzie to ustawić. Myślę, że pisząc w programie
G00 X0 Y0 Z0
frez powinien dotknąć stołu w jednym i tym samym punkcie, do którego to punktu poźniej mocuje się obrabiany przedmiot (lub w znanej odległości od niego). Następnie funkcją G54 przesuwamy układ współrzędnych do zera detalu i włączamy obróbkę. Wówczas ma to sens.
Pytanie brzmi: Gdzie w Mach3 ustawia się przesunięcie układów współrzędnych?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Zero detalu
To jest rozwiązanie, które działa.
Może jednak ktoś wie jak to wszystko poustawiać i chętnie się tą wiedzą podzieli? Mielibyśmy wówczas wybór czy używać HOME, czy zerować po dojechaniu do przedmiotu.
Pozdrawiam
Może jednak ktoś wie jak to wszystko poustawiać i chętnie się tą wiedzą podzieli? Mielibyśmy wówczas wybór czy używać HOME, czy zerować po dojechaniu do przedmiotu.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Krańcówki są po to w Machu i każdym innym programie (chyba ??bo nawet Fanuc z encoderami absolutnymi zaleca zjechanie co jakis czas na krańcówkę ) żeby maszyna po wyłaczeniu zasilania wiedziała gdzie jest a współrzędne maszynowe zwykłemu śmiertelnikowi są do niczego niepotrzebne ( no chyba że ktoś wybitnie uzdolniony matematycznie) podstawą są OFFSETY czyli G54 G56 itd a przesuniecie układu współrzędnych G52 G92 to już całkiem inna bajka