sprawdzenie dokładności, kasowanie luzów

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
SZUBI87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

sprawdzenie dokładności, kasowanie luzów

Post napisał: SZUBI87 » 22 maja 2011, 16:19

Witam kolegów!!!

Chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób sprawdzacie dokładność maszyn wykonanych przez siebie oraz mam parę pytań odnośnie Mach 3. Proszę o konkretne odp. wiem że wątkow zostało poruszanych kilkakrotnie ale nie znalazlem konkretnej odp. na nurtujące mnie pytania.

1. wyliczenie parametrów do śruby trapezowej 16x4, silnik 1,8 Nm 200 kroków, plyta główna ssk-mb, połączone ze śrubą sprzęgłem mieszkowym. Chodzi mi głównie o potwierdzenie czy dobrze wyliczylem paramerty wyszło mi 400 impusów na 1mm.

2. Kasowanie luzu przez backlash a konkretnie nie zabardzo wiem co i jak mam wpisać w odpowiedznie pola (może jakiś screensshot z objaśnieniami).

3. ostatnie pytanie a w zasadzie prośbę kieruję do tych którzy posiadają postprocesor do edgecama do macha 3 (żeby nie było że chce wszystko na tacy to wysylałem maile do forumowiczów ale jak do tej pory cisza).

Małe przedstawienie mojego modelu:
Frezarka 3 osiowa głównie do grawerowania konstrukcja skręcana
-na każdej osi śruby 16x4 i ww silniki
-pole pracy x- 300, y-280, z-100
-wrzeciono kress 800 w

Za wszystkie odp. z góry wielkie dzieki.

P.S. Proszę mnie nie zbywać hasłami zebym poszukał na forum bo szukalem bardzo dokładnie kilka razy.

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 22 maja 2011, 17:36

test luzów na śrubie zrobisz w ten sposób i wyjdzie ci powtarzalność jak za każdym razem będzie na czujniku wracało do tej samej pozycji to znaczy że OK jak np. co dosuniecie i odsuniecie wymiar się zmieni np. o 0,1 to znaczy że ten błąd się będzie powielał i jak zaczniesz frezować z poziomu zero a będziesz miał częste odjazdy np. w Z to skończysz na poziomie +1 ... dokładność sprawdzisz pracą - wyfrezuj okrąg i sprawdź ile masz owalu i czy wyszedł wymiar jaki cliłeś potem zrób jeszcze kilka jak będą takie same jak pierwszy to jest dobrze :wink: płaskość stołu - czujnik i jazda po jego powierzchni prostopadłość wrzeciona najlepiej sprawdzić trzpieniem w uchwycie i jeździć po nim czujnikiem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

maga11
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Re: sprawdzenie dokładności, kasowanie luzów

Post napisał: maga11 » 22 maja 2011, 22:45

SZUBI87 pisze:Witam kolegów!!!

1. wyliczenie parametrów do śruby trapezowej 16x4, silnik 1,8 Nm 200 kroków, plyta główna ssk-mb, połączone ze śrubą sprzęgłem mieszkowym. Chodzi mi głównie o potwierdzenie czy dobrze wyliczylem paramerty wyszło mi 400 impusów na 1mm.
Napisz jak to liczyłeś to łatwiej będzie potwierdzić albo zaprzeczyć.

Autor tematu
SZUBI87
Posty w temacie: 2

Post napisał: SZUBI87 » 23 maja 2011, 22:00

liczyłem wg. tego co jest napisane w konfiguracji.

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2_konfig.htm

Tylko nie za bardzo kumam tego pracy na półmroku :/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”