Problem z karńcówkami mach 2

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Problem z karńcówkami mach 2

Post napisał: habit_m_ » 19 maja 2011, 08:08

Mam następujący temat do opanowania w machu 2. Na mojej osi X do napędu bramy są dwa silniki napędzające pasami bramę z obu stron. Drugi silnik działa jako slave na osi A sterownika do silnika X. Referencja na home działa tak-> silniki ciągną bramę na home X, gdy ten się załączy silnik A ściąga bramę do rozłączenia krańcówki Home A - której oczywiście niemam bo płyta nieuwzględnia, mogę podpiąć ją jako home X drugą ale mam już wtedy podpięty cały czas home X na styku.

To ściąganie bramy z homu tylko slnikiem slave A powoduje przekoszenie ramy. Nie wiem jak to ominąć. Da się w machu zaznaczyć taką opcję aby dla silnika A wogóle nie było krańcówki? Albo pozycjonowanie home X zostało zakończone jak brama najedzie na końcówkę home X pierwszego silnika?

Temat pojawił się gdyż niemogłem ustawić precyzyjnie obu krańcówej na tej samej osi, gdyż posiadam zwykłe styki highly te z laszką i wałeczkiem na mikrostykach i zgranie dwóch tak precyzyjnie jest raczej niewykonalne lub rak mi cierpliwści.

Powoli zastanawiam się aby ominąć drugi silnik z osi A, na podpięcie obu sterowników pod oś X płyty, jednak nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie.

maciek

Tagi:

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kak » 19 maja 2011, 11:44

Na forum macha o tym piszą.
Trzeba zrobic edycje referencji. Operator /Edit Button Script i nacisnąć RefAllHome.
Nidgy nie robilem tego bo nie mam 4 ośi.
www.machsupport.com/forum/index.php?topic=10425.0

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Problem z karńcówkami mach 2

Post napisał: tuxcnc » 19 maja 2011, 17:51

habit_m_ pisze:Powoli zastanawiam się aby ominąć drugi silnik z osi A, na podpięcie obu sterowników pod oś X płyty, jednak nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie.
Przekombinowałeś i teraz masz efekty.

Paski nie są oczywiście samohamowne, więc bez zasilania brama zawsze się ustawi równo.
Steruj oba silniki tym samym sygnałem.

.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 19 maja 2011, 17:57

opcja A najszybsza
silnik slawe przypisujesz do innej osi a tą os do właściwej osi w moich postach opisywałem kilka razy ten zabieg

opcja B bardziej prosta kupic 2 sterownik i dzielnik sygnału
lub bez dzielnika i podpiąc 2 silnik i brac sygnały z jednego wyjścia tylko mogą byc za słąbe na 2 stery

kolejna sprawa to zrobic czujnik na bramie a drugi optyczny na srubie napędowej na każdą stronę tak 2 czujniki podpięte jeden za drugim szeregowo dzialają niezawodnie i dokąłdnie ale niestety na każdy silnik potrzeba po 1 pinie

kolejna sprawa to pamiętaj zęniektóre piny mogą byc wykorzystywane podwójnie
bo nie wszystkie sygnały mach wykorzystuje w danej chwili

ewentualnie dokupic poszeżyc piny wejscia wyjscia w komputerku
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 20 maja 2011, 13:05

Ja mam dwa sterowniki dla każdego silnika osobno. Z płyty głownej mam wyprowadzenia na sterowniki M542 każy dla każdeo silnika. Z tym że oś A czyli drugi silnik osi X działa jako slave do silnika X.

Wszystko działa sprawnie, jest tylko problem z referencjami tzn. ustawieniami maszyny na Home,i szukam gdzie to zmienić. Chodzi tylko o to by silnik osi A - drugi slave X nie wykonywał referencji. Przy referencji osi X - oba silniki ładnie ciągną bramę na krańcówkę X, po jej załączeniu silnik A sam chce zjechać z krańcówki i wjechać na nią spowrotem.

Ja szukam ustawienia w machu aby homowanie kończyło się po pierwszej krańcówce X.

maciek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 20 maja 2011, 15:16

wienc pozostaje chyba przypisanie drugiego silnika do osi X oba będą tak samo jeździły

w machu linijki wykonywane są po kolei dlatego najpierw jeden jedzie i bazuje sie potem drugi też tak chce zrobić te silniki w obecnym momencie przy podłączeniu jako slave nie działają tak samo znaczy sie nie sąsynchroniczne do konca
wydaje mi się najlepiej przypisz drugi silnik do własciwej osi jest to w funkcjach i zobacz co będzie siędziało
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 maja 2011, 16:50

Czy to na prawdę tak trudno zrozumieć, że jedną oś steruje się jednym sygnałem ?
Po cholerę sobie życie utrudniacie ?
Jeszcze trochę i klub masochistów założycie.

.

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 20 maja 2011, 17:34

Kumamy kumamy, kolega się nie bulwersuje :mrgreen:

maciek

Kolega mi wytłumaczy, jeżeli mam w machu wpisane prędkość silnika 100 jednostek na sekundę, to zakładam że o jednostkę chodzi 100 mm/sek. Ile to jest metrów na minutę bo jestem głupi, albo mm na minutę.

Dla frezika fi 6 i obróbce drewna np. prędkość wrzeciona 20000 obr/min ile trzeba by było ustawić F w machu?

maciek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”