Wznawianie pracy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
nie wiem z czego korzystasz ale masz opcje startu z wybranej lini
albo jedziesz zw gcode tam gdzie chcesz albo wpisujesz numer linijki od której ma zacząć prace
jak masz oryginal to po lewej stronie obok przycisków start stop pausa
[ Dodano: 2012-07-26, 16:15 ]
tfu
po prawej stronie od przycisków
a po lewej czesci ekrau ponizej połowy
albo jedziesz zw gcode tam gdzie chcesz albo wpisujesz numer linijki od której ma zacząć prace
jak masz oryginal to po lewej stronie obok przycisków start stop pausa
[ Dodano: 2012-07-26, 16:15 ]
tfu
po prawej stronie od przycisków
a po lewej czesci ekrau ponizej połowy
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem jakiej wersji używasz ja mam oryginalną R3 042040 no i tu w zakładce Program Ran mamay przycisk Ran From Herr po najechaniu na właściwą linijkę w oknie programu naciskamy ten przycisk na pasku Status wyświetla się Press Cycle Start naciskasz start u mnie wtedy wyświetla się jeszcza okno Preperat Position tu chodzi o bezpieczne Z naciskam Canceli znowu na Status mamyPress Cyccle Start i wtedy widać jak program przewija do żądanej linijkii rusza albo i nie
bo jeżeli pracujesz z podprogramami to niestety nie jest możliwe Mach zaczyna od początku

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Mam wersje R3.043.022 maszyna niecały tydzień stoi u mnie i dopiero rozgryzam macha.
Ok tamto rozgryzłem jakoś a przynajmniej tak mi się wydaje.
Natomiast nie kumam pomiaru narzędzia myślałem że po wymianie złamanego freza i pomiarze na czujniku automatycznie nastąpi korekta w zetce jednak tak się nie dzieje.
Czy ktoś krok po kroku może mi opisać co zrobić kiedy w czasie rozpoczętej pracy zajdzie konieczność wymiany narzędzia?
Ok tamto rozgryzłem jakoś a przynajmniej tak mi się wydaje.
Natomiast nie kumam pomiaru narzędzia myślałem że po wymianie złamanego freza i pomiarze na czujniku automatycznie nastąpi korekta w zetce jednak tak się nie dzieje.
Czy ktoś krok po kroku może mi opisać co zrobić kiedy w czasie rozpoczętej pracy zajdzie konieczność wymiany narzędzia?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam
1 czy w Config -> Motor home\Soft limits przy osi Z jest ptaszek w kolumnie Auto zero.
(przy pozostałych osiach też może być ) oznacza to że po najechaniu na czujnik wyzerują się wskazania danej osi.
2 Zakładka Diagnostic po kliknięciu w Ref X lub Ref Y lub Ref Z (z lewej na górze) poszczególne osie powinny ruszyć w kierunku krańcówek bazujących (jeśli w drugą stronę to w Config -> Motor home\Soft limits możemy to zmienić w kolumnie Home Neg przy poszczególnej osi). Po zadziałaniu krańcówki oś powinna się lekko cofnąć i wyzerować wskazania.
3 W czasie pracy po wymianie narzędzia podnosimy oś z na bezpieczną wysokość nad czyjnik podjeżdżamy na czujnik wysokości zakładka Diagnostic klikamy w Ref Z. Oś Z powinna ruszyć w dół po najechaniu na czujnik licznik wskazań osi Z powinien się wyzerować.
4 W oknie G kodów wyszukać wiersz przed uszkodzeniem narzędzia kliknąć w Run From Here.
Zatwierdzić przejazd wrzeciona na wybraną pozycję (UWAGA na kształt materiału jedzie w lini prostej z aktualnej pozycji, można ustawić przybliżoną pozycję z poprzedniej linii G kodów)
5 Cykle Start i jedzie dalej
UWAGA Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wyrządzone podczas tych operacji.
Najlepiej poćwiczyć bez narzędzia na bezpiecznej wysokości
1 czy w Config -> Motor home\Soft limits przy osi Z jest ptaszek w kolumnie Auto zero.
(przy pozostałych osiach też może być ) oznacza to że po najechaniu na czujnik wyzerują się wskazania danej osi.
2 Zakładka Diagnostic po kliknięciu w Ref X lub Ref Y lub Ref Z (z lewej na górze) poszczególne osie powinny ruszyć w kierunku krańcówek bazujących (jeśli w drugą stronę to w Config -> Motor home\Soft limits możemy to zmienić w kolumnie Home Neg przy poszczególnej osi). Po zadziałaniu krańcówki oś powinna się lekko cofnąć i wyzerować wskazania.
3 W czasie pracy po wymianie narzędzia podnosimy oś z na bezpieczną wysokość nad czyjnik podjeżdżamy na czujnik wysokości zakładka Diagnostic klikamy w Ref Z. Oś Z powinna ruszyć w dół po najechaniu na czujnik licznik wskazań osi Z powinien się wyzerować.
4 W oknie G kodów wyszukać wiersz przed uszkodzeniem narzędzia kliknąć w Run From Here.
Zatwierdzić przejazd wrzeciona na wybraną pozycję (UWAGA na kształt materiału jedzie w lini prostej z aktualnej pozycji, można ustawić przybliżoną pozycję z poprzedniej linii G kodów)
5 Cykle Start i jedzie dalej
UWAGA Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wyrządzone podczas tych operacji.
Najlepiej poćwiczyć bez narzędzia na bezpiecznej wysokości
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
ze jak
używasz bazowania maszyny do określania długości narzędzia ???????
a nie przez g31 próbkowanie ?????????????
ze jak
używasz bazowania maszyny do określania długości narzędzia ???????

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Pomiar mam ustawiany przez producenta . Klikam tylko w guzik i maszyna jedzie sama nad czujnik i wykonuje pomiar.
Maszynka jest na sterowaniu CSMIO/IP plus MACH3 po Ethernecie
[ Dodano: 2012-07-28, 10:20 ]
Ok znalazłem instrukcję do CSMIO w której sprawa jest opisana.
Dzięki wszystkim za próbę pomocy.
Pozdrawiam
Maszynka jest na sterowaniu CSMIO/IP plus MACH3 po Ethernecie
[ Dodano: 2012-07-28, 10:20 ]
Ok znalazłem instrukcję do CSMIO w której sprawa jest opisana.
Dzięki wszystkim za próbę pomocy.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tak używam. Mam tylko najprostszego drewniaczka (samoróbkę) sterowanego poprzez płytę SSK-MB2 i sterowniki SSK-B01 - 2A, 40V,1/2 kroku zakupione u sponsora forum.używasz bazowania maszyny do określania długości narzędzia ???????
Więc maszyna bez bajerów. Nie było informacji jaka to maszyna.