frezarka , gwintowanie na sztywno

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
fresko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

frezarka , gwintowanie na sztywno

Post napisał: fresko » 23 paź 2010, 08:53

Witam mam pytanie czy próbował ktoś rozwiązać problem gwintowania na sztywno frezarką za pomocą Macha , chodzi mi tu o gwintowanie bez oprawek kompensacyjnych tak jak ma to miejsce poniżej ( link do EMC2 )

czy macie pomysł jak to zrobić , czy ktoś już próbował

jeśli chodzi o sterowanie precyzyjne wrzecionem to jest to chyba do zrobienia mach może sterować wrzecionem bezpośrednio za pomocą sygnału step/dir ( bez płytki spindle control )
znajomy z serwisu mitsubishi powiedział mi że mają w ofercie falowniki które mogą byś sterowane przez sygnał step/dir , falownik ma być z kartą enkoderową a na wrzecionie musi być zamontowany enkoder wtedy jest pełne sprzężenie zwrotne tylko jak to opisać w G-kodzie żeby mach wiedział o co chodzi

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dziabi3 » 07 lis 2010, 22:17

kolego nie mam na razie frezarki w machu ale mam tokarkę

z tego co gdzieś widziałem to chyba ale chyba jest g cod na gwintowanie w machu na frzarce

ściągnij manual do macha i tym translatorem dużo doczytasz http://translator.telewizor.eu/

ja tak robię i powiem ci że dużo a prawie wszystko jest opisane

ale wracając do tematu , jeżeli zrobisz to na falowniku i enkoderze sterowanym step dir a najlepiej na jakimś serwo napędzie to uda ci się ale jeśli założysz indexer z sterowaniem pwm

to kicha bo i tak pid czyli petle w pwm trzeba wyłączyć , przynajmniej jest tak w tokarce mach3

qa dlatego ze jest nowy plugin który jak wrzeciono obciążysz to zwolni posuw ale tylko zwolni a jak załączysz pid to wrzeciono przyspieszy i mach sobie nie poradzi

mach dopiero zaczyna raczkować w tym w czym emc2 jest już świetny

ale nie każdy zna Linux i wybiera emc2

jeśli masz dobry falownik i silnik zakładaj enkoder i próbuj

a jak się nie uda przerzucisz się na emc2

ja osobiście gdybym nie musiał dobrze poznać mach3 to bym pracował na emc2

dodam jeszcze że aby w mach tokarce gwintować poprawnie trzeba ustawić albo dopasować szczelina na idexerze czasy odczytu z czujnika

pociesze cie tym bo podobno w nowej wersji mach 3 można już podpiąć enkoder na wrzeciono ale podobno przez jakąś elektronikę aby ograniczyć ilość impulsów wejściowych lecz to dopiero testy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”