Mam pytanko dotyczące zmiany jednostek w module turn mach3. Na ekranie jest mm/min. Jak zmienić na mm/obr ?
Dziś zainstalowałem Macha3 na kompie w celu ogólnego zapoznania się z tym programem. Nie mam podłączonych silników, po prostu sam program.
Po odpaleniu pierwsze co mi się rzuciło w oczy to te jednostki w toczeniu.
Jak zmienić jednostki
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Sorki rzeczywiście czytałem po łebku.
Co do zmiany jednostek to wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości, no chyba, że napisałbyś własnego screena i tam zrobiłbyś przelicznik. Mach jest tylko prostym programem sterującym a posuw na jedn. dł. przelicza się w programach CAM. Poza tym aby móc korzystać z mm/obr tokarka musiała by mieć podłączony enkoder do wrzeciona. W przypadku amatorskich nie zawsze enkoder jest i wtedy należy przyjąć pewne obroty wrzeciona i ręcznie przeliczyć posuw F(to tak na marginesie).
Co do zmiany jednostek to wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości, no chyba, że napisałbyś własnego screena i tam zrobiłbyś przelicznik. Mach jest tylko prostym programem sterującym a posuw na jedn. dł. przelicza się w programach CAM. Poza tym aby móc korzystać z mm/obr tokarka musiała by mieć podłączony enkoder do wrzeciona. W przypadku amatorskich nie zawsze enkoder jest i wtedy należy przyjąć pewne obroty wrzeciona i ręcznie przeliczyć posuw F(to tak na marginesie).
Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Spindle speed as surface speed DRO 117
to nie o to wam czasem chodzi?
otwierasz ekran edytorem 1024.lset klikasz 2 razy na moduł wyświetlacza
opcja OEM code i wpisujesz 117 tylko nie wiem jak będzie działać zmiana prędkości
[ Dodano: 2010-07-24, 14:47 ]
poprawka tych jednostek nie zmienisz poczytaj o (G94/G95) i na próbę powpisuj komędy w MIDI
to nie o to wam czasem chodzi?
otwierasz ekran edytorem 1024.lset klikasz 2 razy na moduł wyświetlacza
opcja OEM code i wpisujesz 117 tylko nie wiem jak będzie działać zmiana prędkości
[ Dodano: 2010-07-24, 14:47 ]
poprawka tych jednostek nie zmienisz poczytaj o (G94/G95) i na próbę powpisuj komędy w MIDI
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]