Maszyna zacina się
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Maszyna zacina się
Witam. Zbudowalem styroploter 1,5m x 1,5 m x2,5. Przez kilka miesięcy używalem na laptopie i wszystko bylo ok. Zresztą to nie pierwsza moja maszynka.Wczoraj ciąłem styropian na cienkie arkusze, czyli przejazd od X0 do X1300 i w pewnym momencie zauważylem ze maszyna się zacina. zachowuje się tak jakby ja cos hamowalo. jak próbowałem jeździć ręcznie to po kilku ruchach(lewo-prawo) maszynka zaczeła strasznie szarpac. Dodam że maszyna sterowana jest przez LPT z karty PCMCIA i programem MACH3. Ponadto ostatnio coraz częściej występuje błąd(watchdog trigger....) i maszyna resetuje się przez co opadają kolumny osi Y i zrywa drut.Czy stan "zaśmiecenia" laptopa ma wpływ na takie zachowanie??Jak wyciągnę karte PCMCIA i włoże od nowa to przez chwile maszynka dobrze chodzi a po kilku przejazdach znowu szarpie. Prosze o podpowiedzi. POzdrawiam. Tomek
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
4elektronik, jest to błąd sterowników karty na której masz lpt albo zmień płytę albo co nie wiem czy pomorze kartę 90% problemów z Windowsem to problemy ze sterownikami a reszta to błąd ludzki w konfiguracji lub doborze sprzętu
jeśli laptop nie jest na gwarancji to rozbierz i przedmuchaj wyczyść sprawdź czy procek wyrabia a jak to jakiś wiekowy to może warto zmienić dysk? nie wiem czemu ale to pomaga przy starych stacjonarnych desktopach
w ostatecznosci zainstaluj windows mini xp i stertowniki te co były dołoczone do sprzetu
jeśli laptop nie jest na gwarancji to rozbierz i przedmuchaj wyczyść sprawdź czy procek wyrabia a jak to jakiś wiekowy to może warto zmienić dysk? nie wiem czemu ale to pomaga przy starych stacjonarnych desktopach
w ostatecznosci zainstaluj windows mini xp i stertowniki te co były dołoczone do sprzetu
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]