problem z mach 3 demo
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
problem z mach 3 demo
Witam Poskładałem cały zestawik cnc
SILNIKI KROKOWE 3 szt. * FL24STH1830-006D 4,2A 3,0 Nm
STEROWNIK 3 szt. M542 , prąd 4,2 A , mikrokrok do 1/128 , zasilanie 20 -50 V
ADAPTER-LPT (plyta główna)
zakupiłem to na tej aukcji:
Oraz zasilacz pod te sterowniki i silniki wykonany przez kolegę markcomp
Mam następujący problem poustawiałem wstępnie macha 3 demo(wedle ustawień ze strony sponsora forum) dla jednej osi ( chciałem sprawdzić czy wszystko działa) z początku silnik ruszył co prawda bardzo niemrawo (ruszył gdy bawiłem się Joystick'iem) gdy chciałem ponownie uruchomić silnik w ten sam sposób juz się nie dało wczytywałem g-kod zawarty w programie i nic tzn sam program chodzi X Y Z zmieniają sie kod g jest czytany ale sam silnik ani rusz, tylko brzęczy sobie cichutko.
Proszę o pomoc ewentualnie opis co gdzie mogłem źle ustawić.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
SILNIKI KROKOWE 3 szt. * FL24STH1830-006D 4,2A 3,0 Nm
STEROWNIK 3 szt. M542 , prąd 4,2 A , mikrokrok do 1/128 , zasilanie 20 -50 V
ADAPTER-LPT (plyta główna)
zakupiłem to na tej aukcji:
Oraz zasilacz pod te sterowniki i silniki wykonany przez kolegę markcomp
Mam następujący problem poustawiałem wstępnie macha 3 demo(wedle ustawień ze strony sponsora forum) dla jednej osi ( chciałem sprawdzić czy wszystko działa) z początku silnik ruszył co prawda bardzo niemrawo (ruszył gdy bawiłem się Joystick'iem) gdy chciałem ponownie uruchomić silnik w ten sam sposób juz się nie dało wczytywałem g-kod zawarty w programie i nic tzn sam program chodzi X Y Z zmieniają sie kod g jest czytany ale sam silnik ani rusz, tylko brzęczy sobie cichutko.
Proszę o pomoc ewentualnie opis co gdzie mogłem źle ustawić.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Tagi:
-
Witam CTRL+ALT+J żadnych oznak życia w ustawieniach silników tez się bawię i nic może jeszcze jakieś rady??
Oki udało mi sie uruchomić silniki co prawda jedna oś śmiga w te i z powrotem, a druga tylko w jedna i silniki nie chodza płynnie tylko skokami czy to normalne?? gdzie jeszcze mogę szukać błędu aby wszystko chodziło płynnie??
Oki udało mi sie uruchomić silniki co prawda jedna oś śmiga w te i z powrotem, a druga tylko w jedna i silniki nie chodza płynnie tylko skokami czy to normalne?? gdzie jeszcze mogę szukać błędu aby wszystko chodziło płynnie??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
a czy kolega zrobił testy porty? przed pierwszym uruchomieniem macha? czy nie zapomniałes o optymalizacji?
podaj cos o swoim komputerku
system to chyba 2000 ??
podaj cos o swoim komputerku
system to chyba 2000 ??
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Zworki w sterowniku ustawione tak samo, w motor tuning wszystko ustawione tak samo, Test porty zrobiony ( chyba że to coś innego niż to okienko gdzie się czeka po 4 sek z 2 razy) , Mam starszego laptopa ok 900 ram procek sempron 3100+. Przez chwilkę jeden z silników załapał i pracował bardzo płynnie, poczym znowu zamulił. zainstalowałem jeszcze raz macha i teraz to już w ogóle ani rusz!! 

-
ok spróbuje to podpiąć pod jakiegoś kompa mam nadzieje że lepiej to będzie chodzić!! puki co dzięki za pomoc pozdroo
[ Dodano: 2009-09-22, 14:00 ]
Witam
Więc podłączyłem wszystko do kompa stacjonarnego co prawda jest dosyć słaby 128 ram i procek celeron 600, ale sam mach działa jak powinien kod g czytany nic się nie wiesza,ale silnik ani rusz, więc nie wiem czy poszukac mocnijszego kompa czy to wina programu ew. ustawień.
[ Dodano: 2009-09-22, 17:06 ]
odinstalowałem tez macha i zainstalowałem 2 i tez nic. MOzliwe ze problem tkwi w tym że w menadźerze urządzeń po zainstalowaniu macha3/2 jest znak zapytania tak jakby sterownika nie miał??
Co jeszce może byc nie tak??
[ Dodano: 2009-09-23, 15:04 ]
Próbowałem tez na lepszym kompie coś łapało ale silniki kręciły tylko w jedna stronę.
[ Dodano: 2009-09-22, 14:00 ]
Witam
Więc podłączyłem wszystko do kompa stacjonarnego co prawda jest dosyć słaby 128 ram i procek celeron 600, ale sam mach działa jak powinien kod g czytany nic się nie wiesza,ale silnik ani rusz, więc nie wiem czy poszukac mocnijszego kompa czy to wina programu ew. ustawień.
[ Dodano: 2009-09-22, 17:06 ]
odinstalowałem tez macha i zainstalowałem 2 i tez nic. MOzliwe ze problem tkwi w tym że w menadźerze urządzeń po zainstalowaniu macha3/2 jest znak zapytania tak jakby sterownika nie miał??
Co jeszce może byc nie tak??
[ Dodano: 2009-09-23, 15:04 ]
Próbowałem tez na lepszym kompie coś łapało ale silniki kręciły tylko w jedna stronę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
teoretycznie mach powinien smigac zaraz po instalacji ale co komp to inaczej
ja bym sprawdził czy jog działa potem w sterowniku silników ustawił 1/1 krok i podawał impulsy do sterowania krokiem i kierunkiem obrotu bycmożę masz zasłaby sterownik do silników
jak możęsz podaj link do aukcji gdzie kupiłęs sprzecik
ja bym sprawdził czy jog działa potem w sterowniku silników ustawił 1/1 krok i podawał impulsy do sterowania krokiem i kierunkiem obrotu bycmożę masz zasłaby sterownik do silników
jak możęsz podaj link do aukcji gdzie kupiłęs sprzecik
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]