Witam Kolegów
Znajomy zajmuję się serwisowaniem telefonów komórkowych, ma 3 osobne komputery do różnych typów komórek z uwagi na konflikty w dostępie do portów (LPT COM) przez programy serwisowe. Dostałem od niego wczoraj drivery do windowsa XP niezbędne do działania aplikacji do tel sagem, ktora wykorzystuje port LPT.
W paczce są drivery i pdf z instrukcją, potestujcie koledzy, u mnie na laptopie dell zadziałało, w końcu koniec kłopotów z kulturą pracy silników
Pozdrawiam
Andrzej
Dla wszystkich mających problem z portem LPT
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Dla wszystkich mających problem z portem LPT
- Załączniki
-
- userport.rar
- Sterowniki
- (19.28 KiB) Pobrany 524 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Moze kolega napisac czy to byly problemy z Machem? z ktora wersja?
Warto uscislic, to moze ktos inny skorzysta z tych informacji.
Jest wiele takich programikow, ktore odblokowuja port LPT w WinXP (np. przytoczony userport, port95nt, giveIO). Przy giveIO mam doswiadczenia z ACPI - musi byc wylaczone.
Mach ma wlasne wpisy rejestru dotyczace portu, wiec jestem pewien ze producent pomyslal o odblokowaniu portu LPT.
Z drugiej strony jestem ciekaw, jak kolega zaobserwował lepsza "kulturę pracy silników"? Moze jakies konkrety? Silniki gubily kroki? Przerwy w pracy? Wogole nie krecily?
pzdr
Piotr
Moze kolega napisac czy to byly problemy z Machem? z ktora wersja?
Warto uscislic, to moze ktos inny skorzysta z tych informacji.
Jest wiele takich programikow, ktore odblokowuja port LPT w WinXP (np. przytoczony userport, port95nt, giveIO). Przy giveIO mam doswiadczenia z ACPI - musi byc wylaczone.
Mach ma wlasne wpisy rejestru dotyczace portu, wiec jestem pewien ze producent pomyslal o odblokowaniu portu LPT.
Z drugiej strony jestem ciekaw, jak kolega zaobserwował lepsza "kulturę pracy silników"? Moze jakies konkrety? Silniki gubily kroki? Przerwy w pracy? Wogole nie krecily?
pzdr
Piotr
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Hmmm generalnie to nie problemy z machem a z komputerem, mam laptopa dell oraz komputer stacjonarny.
Juz jakiś czas próbuje zmusic laptopa do pracy z machem, jak na razie bez sukcesów..
programik odpaliłem, i ok godzinke maszyna pracowała poprawnie.niestety tylko godzine..
maszyna pracuje poprawnie z zachowaniem zadanych wymiarów tylko silniki chałasują okropnie, na stacjonarnym tego problemu nie ma. to jakby chałas połączony z wibracją..
Koledzy potestujcie programik moze komuś zadziała
pozdr
Juz jakiś czas próbuje zmusic laptopa do pracy z machem, jak na razie bez sukcesów..
programik odpaliłem, i ok godzinke maszyna pracowała poprawnie.niestety tylko godzine..
maszyna pracuje poprawnie z zachowaniem zadanych wymiarów tylko silniki chałasują okropnie, na stacjonarnym tego problemu nie ma. to jakby chałas połączony z wibracją..
Koledzy potestujcie programik moze komuś zadziała
pozdr
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Kolego,
Jezeli chcesz zmusic Twoj laptop do odmierzania rownych pulsow na LPT, stosujac ten programik, to nie tedy droga. Kolega zmierzy czasy trwania pulsow step na oscyloskopie (jak ma oscyloskop). Niektore laptopy sa lepsze a inne gorsze (czyt. bardzo nierowne czasy trwania).
Laptop ma wbudowane funkcje oszczedzania energii, m.in dla LPT i prawdopodobnie to jest przyczyna dzialania maszynki przez ok godzine.
Jezeli naprawde chcesz uzyc tego laptopa do sterowania maszyna, to (do Macha) albo Smoothstepper USB albo DSPMC/IP. Innych rozwiazan na razie nie ma, jezeli mowimy o Machu.
Zamiast laptopa lepiej zabudowac sobie kompa np. na mini ITX (Intel Atom). Wychodzi o wiele taniej, a jak smiga....
pzdr
Piotr
Jezeli chcesz zmusic Twoj laptop do odmierzania rownych pulsow na LPT, stosujac ten programik, to nie tedy droga. Kolega zmierzy czasy trwania pulsow step na oscyloskopie (jak ma oscyloskop). Niektore laptopy sa lepsze a inne gorsze (czyt. bardzo nierowne czasy trwania).
Laptop ma wbudowane funkcje oszczedzania energii, m.in dla LPT i prawdopodobnie to jest przyczyna dzialania maszynki przez ok godzine.
Jezeli naprawde chcesz uzyc tego laptopa do sterowania maszyna, to (do Macha) albo Smoothstepper USB albo DSPMC/IP. Innych rozwiazan na razie nie ma, jezeli mowimy o Machu.
Zamiast laptopa lepiej zabudowac sobie kompa np. na mini ITX (Intel Atom). Wychodzi o wiele taniej, a jak smiga....
pzdr
Piotr