Problem z krańcówkami w MACH 3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
qulet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Problem z krańcówkami w MACH 3

Post napisał: qulet » 25 maja 2009, 21:08

Witam wszystkich i kompetentnych proszę o pomoc !

Moja płyta główna jest wg „OTTOP_a” a sterowniki wg „LEOO”. Silniki kręcą prawidłowo mam posuwy w trzech osiach.
Postanowiłem założyć nowy temat poświęcony problemom z właściwym podłączeniem i skonfigurowaniem programu MACH3 pod 6 krańcówek po dwie na końcach każdej osi.

Najpierw zastosowałem się do rady ma555rek
3 piny Home XYZ
1 pin limit XYZ i E stop (szeregowo)
1 pin wejście czujnika
W Mach 3 robi się "kaszana" jak krańcówce home przypisze również limit obojętnie z jakim znakiem to podczas zerowania osi maszyna zatrzymuje się i daje komunikat o wciśniętym E-stop_ie.
Podejrzałem pdf po angielsku z macha i tam jest schemat w którym dwie krańcówki dla jednej osi są podłączone szeregowo . Zmieniłem podłączenia krańcówek po dwie na jednym pinie szeregowo i jest taka sama sytuacja.
Jestem w głębokim stresie bo w żadnym poście nie znalazłem opisu rozwiązania tego problemu wszędzie się mówi że krańcówka HOME może mieć też przypisaną funkcję LIMT . Wykonałem te dwa wyżej wymienione sposoby podłączenia, niestety zawsze podczas zerowania proces zerowania ulega zatrzymaniu.

Mam pytanie czy ktoś krok po kroku może mi opisać jak właściwie mam mieć podłączone te krańcówki i jak mam mieć skonfigurowanego MACH_a aby wszystko prawidłowo działało.

Instałacja elektryczna w mojej maszynie jest zrobiona 3 przewodowo + ekran dla każdej krańcówki
Jestem otwarty na wszystkie propozycje, byle zadziałało zerowanie w 3-osiach i były wprowadzone takie soft limity które zapobiegały by kolizji czyli wjechaniu w krańcówki podczas ręcznego przesuwania w 3-osiach

Tagi:

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: krzysiekgrab » 26 maja 2009, 08:12

wtam

Co do ograniczeń programowych to wprowadzamy je w konfiguracja/krańcówkibazowanie. Tam jest softmax i min. slow zonto odległość od softowych limitów kiedy ma maszyna zwalniać. pozostałe ustawinia dotyczą bazowania. Jeżeli czegoś nie wiesz to napisz, wytłumaczę. Aby zadziałało ograniczenie softwerowe to musisz w głównym okne zaznaczyć ograniczenia programowe(przycisk pod wsółrzednymi po prawejj stronie od wsp.maszynowych.

[ Dodano: 2009-05-26, 08:15 ]
co do krańcówek. to proponuję najpierw podłączyć przycisk estop. w programie ją zdefiniować(odpowiedni pin i port). Funkcją activ low wybieramy rodzaj przycisku(krańcówki) jaki mamy(NO czy NC).

[ Dodano: 2009-05-26, 08:17 ]
Jeżeli to będzie działać to proszę skonfigurować krańcówki home xyz. IMO łąćzenie funkcji home i limit to zły pomysł. Przy krańcówkach home również należy określić odpowiedni nr pinu i portu. Activ low tow jak wyżej.

[ Dodano: 2009-05-26, 08:20 ]
Co do krańcówek zabezpieczjących limit podłąćzonych pod przycisk E-stop to zły pomysł ponieważ gdy na jedną z nich najedziemy to gdzy nam zadziała rest to poniownie nie urochomimy maszyny, ponieważ krańcówka będzie stale wciśnięta, to program nie pozwoli na uruchomienie.

[ Dodano: 2009-05-26, 09:01 ]
Mam nadzieję że zrozumiale i bez błędów merytorycznych napisałem :).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
qulet

Post napisał: qulet » 26 maja 2009, 10:21

Podłączenie elektryczne podsumowanie:
homy dla każdej osi na osobnych pinach
3 limity mogąbyć podpięte razem pod jeden pin
E-stop osobny pin .
Będę miał zdefiniowane homy i po jednym limicie na oś . czy z tego podłączenia da się tak ustawić soft limity że przy ręcznym sterowaniu nie będzie możliwości wjechania w krańcówki ?

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 26 maja 2009, 10:41

qulet pisze:homy dla każdej osi na osobnych pinach
Tak
qulet pisze:3 limity mogąbyć podpięte razem pod jeden pin
wszystkie krańcówki "limitowe" można połączyć równolegle bądź szeregowo i podpiąć pod jedne wejście
qulet pisze:E-stop osobny pin .

Tak
qulet pisze:Będę miał zdefiniowane homy i po jednym limicie na oś . czy z tego podłączenia da się tak ustawić soft limity że przy ręcznym sterowaniu nie będzie możliwości wjechania w krańcówki ?
Musisz w machu konfiguracja/krańcowki bazowanie określić wymiary maszyny po za które program nie pozwoli wyjechać,

Autor tematu
qulet

Post napisał: qulet » 26 maja 2009, 11:18

Dziękuję sprawdzę to po powrocie do domu... jak określam drugi limit którego fizycznie brak wpisuję wartość 0,000 taką jak na liczniku home ?

[ Dodano: 2009-05-26, 12:03 ]
Obrazek z instrukcji do mach 3 jedna krańcówka ma dwie funkcje
Obrazka załączonego pliku niestety nie widać niewiem dlaczego :(((

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 26 maja 2009, 13:58

Ja to widzę tak, jeżeli np. po lewej stronie masz krańcówkę na -1 to pozycja tej po prawej stronie musi być o długość stołu większa. Ja bym to zrobił tak: bazujesz maszynę a następnie jedziesz maszyną do krańcówek i szczytujesz współrzędne maszynowe i je podajesz jako ograniczenia softwerowe. Nie wiem czy o to ci chodziło.? O której krańcówce piszesz??(ta co pełni dwie funkcje)

Autor tematu
qulet

Post napisał: qulet » 26 maja 2009, 15:00

Jeżeli nie deklaruję krańcówki Home jako drugiego limitu na osi to jako soft limit + wpisuję 0,000 a jako soft limit - wpisuję wielkość przesuwu w danej osi zczytaną z licznika . (W diagnostyce palą się dla danej osi lampka home i jeden limit)

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 26 maja 2009, 15:30

Strona 3 http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... glowna.pdf
Tu pokazane jest jak zdefiniować krańcówki bazujące na przykładzie płyty MB2 sponsora. Natomiast wejścia X++ i X-- są to wejścia do których możemy podpiąć krańcówki limitów. Ich nie musimy definować. Może kolega zdewiniwać np x-- i tam podpiąć wszystkiw krańcówki limit z każdej osi(łącząc je równolegle lub szeregowo).

Soft limity zależą od tego jakie kolega przypisał wartości przy bazowaniu oraz od wymiarów maszyny.

[ Dodano: 2009-05-26, 15:33 ]
W mojej maszynie jest tak że najpierw jest krańcówka bazująca a za nią limitowa. Przy bazowaniu w tej osi podstawia mi 0. soft limit mam ustawiony na -1, to jest odległość którą pokona karetka zaraz po wciśnięciu krańcówki bazującej. Krańcówka limitowa jest na pozycji -10 od krańcówki bazującej.

Autor tematu
qulet

Post napisał: qulet » 26 maja 2009, 15:42

dziekuje za porady przecwiczę to w domu w godzinach wieczornych

[ Dodano: 2009-05-26, 20:48 ]
Wcisnąłem przycisk "Pomógł" dla kolegi " krzysiekgrab"
Serdecznie dziękuję za pomoc po ponownym podłączeniu zadziałały softlimity.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”