Jak podpiąć zwyklą frezarke pod komputer?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
markiii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Jak podpiąć zwyklą frezarke pod komputer?

Post napisał: markiii » 10 maja 2009, 14:18

Witam. Jestem początkującym specjalistą od maszyn CNC:). W tym poście proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jak podłączyć zwykłą frezarkę, która obecnie działa na sterowaniu ręcznym LJUMO (lub coś takiego) do komputera PC wraz z którymś z programów sterujących.

Tagi:

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: krzysiekgrab » 10 maja 2009, 18:26

witam

Nie wiem na czym opiera się sterowanie ręczne LJUMO (lub coś takiego), ale większość programów sterujących(chyba najbardziej popularny to mach) steruje wysyła sygnały kierunku i kroku(step i dir). Czyli musisz się zaopatrzyć w sterowniki silników które będą interpretować takie sygnały. Nie wiem być może już takie posiadasz:). Podpinasz to wszystko pod port komputera(najczęściej jest to port LPT), konfigurujesz program i gotowe;P.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 maja 2009, 21:01

Trochę poszukałem i jest to możliwe. Ruskie robią tzw. moduł wejścia-wyjścia, który to sterowanie obsługuje. mam to tu: http://kvplab.com/ oczywiście jeśli masz coś podobnego do

Ja widzę inny problem. Na stronie http://mojaszkola.pl/podstrony/pracowni ... ezarka.htm znalazłem taki tekst:

Frezarka szkoleniowa TOCK FS1 PNC jest nowoczesną, precyzyjną, przeznaczoną do obróbki przedmiotów z tworzywa sztucznych i drewna. Obrabiarka ta w wersji ze sterownikiem typu LJUMO PNC 63 ( ISKRA-TELA ) pozwala na sterowanie frezarki w czasie rzeczywistym w jednej z trzech osi.

W jednej z trzech osi, a więc cudów na niej nie wykonasz. Na szczęście jest możliwość zmiany sterowania i adaptacja choćby Macha. Niestety w jednym wątku tego się nie opisze, jak to zrobić. Musisz zacząć od tego, jakie silniki i jakie napędy. Kilka osób na tym forum Macha zna dobrze i pewnie ci pomogą. Ale nie będzie to ot takie sobie podpięcie, ale dość złożona robota. Jeśli nie masz doświadczenia, to może dasz zarobić któremuś z doświadczonych automatyków, jakich tu na tym forum jest kilku?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 12 maja 2009, 14:36

ja bym radził wykorzystał napędy a reszte zrobił samemu można by pozostawic sterowniki silników jeśli są w dobrym stanie a te podpiąc pod komputer przez port lpt i wykorzystywac macha do sterowania zyskasz wieksze możliwosci

a wienc tak zastanów się czy chcesz przerobic to co masz trochę czy doinwestowac i włorzyc troche kasy
potem wybierz jakie sterowanie będzie Cie zadowalało jaki program i staraj się dążyc do celu
Maszyna-> porószana przez silniki->sterownik-> program przetważający kod-> komputer

to sie nie da tak hop siup i ciele gotowe :razz:
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 19 maja 2009, 13:46

Podoba mi sie stwierdzenie "poczatkujacy specjalista CNC"
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”