Mach i samoczynnie zmieniajace się prędkości

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Syntony
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Mach i samoczynnie zmieniajace się prędkości

Post napisał: Syntony » 25 mar 2009, 15:32

Witam

Niedawno zmieniłem komputer i pojawiły się problemy z machem. Czasem ustawiam jakaś prędkość silnika w zakładce motor tuning i wszystko jest ok do czasu ponownego uruchomienia programu. Po restarcie macha silniki kręcą się tak jak ustawiłem, za wolno lub tylko piszczą i się nie kręcą. Co może być tego przyczyną, czy ktoś już się z tym spotkał?? Możliwe ze to coś ze sterownikami płyty głównej?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Tagi:

faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: faniron » 25 mar 2009, 16:51

To raczej wygląda na problemy z komputerem, a nie Machem. Ja w pierwszej kolejności zacząłbym poszukiwania przyczyn problemów od komputera.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 25 mar 2009, 18:00

kolego Syntony, wykonaj optymalizacje Xp jest tutaj na forum opisane to dosc szeroko prze zemnie i innych użytkowników to nie wina płyty silników czy nawet przewodów
procesor jest przeciążany przez inne aplikacje i nie wyrabia z przeliczaniem algorytmów

Syntony pisze:Po restarcie macha silniki kręcą się tak jak ustawiłem, za wolno lub tylko piszczą i się nie kręcą
masło maślane :???:

Autor tematu
Syntony

Post napisał: Syntony » 25 mar 2009, 22:17

Wątpię żeby nowy 4 rdzeniowy komputer nie wyrabiał z przeliczaniem algorytmów na świeżym i nie zaśmieconym windowsie skoro wszystko dzialalo na procku 1,7 z windowsem działającym przez 4 lata bez reinstalacji. Pozatym aktualizacja i te rożne śmieci powyłaczałem zaraz po instalacji. A co do "masła maślanego" to nie wiem czego nie rozumiesz w tym zdaniu:D Chodzi o to, że po ponownym uruchomieniu macha silniki czasem kręcą się tak jak powinny, czasem za wolno a czasem tylko piszczą. Jest to całkowicie losowe.
Wykonam tą optymalizację i zobacze czy coś to pomoże.

edit:
zapomniałem dodać ze na viscie wszystko działało. Dopiero przy xp zaczęły się problemy

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 26 mar 2009, 00:08

Xp 64 bitowy? wątpie ale pytam

takie losowe zdarzenia to tylko i wyłącznie Twój komputer skoro jak sam napisałeś sprzęt chodził dobrze pod innym kompem wienc na poćżatek wykluczyć można wszystko to co jest od przewodu lpt

rdzeni możesz miec nawet 8 16Gb ramu ddr3 3 karty graficzne dysk 1 Tb co z tego gdy system tego dobrze nie obsłuży

z doświadczenia polecam desktopy IBM z P4 jeszcze na ddr 333Mhz i dyskiem 40Gb który można rozbudować właśnie takie seryjne pudełka najlepiej sprawują sie

ps dobry tryb ustawiłeś w biosie ??

Autor tematu
Syntony

Post napisał: Syntony » 26 mar 2009, 01:07

xp 32 bitowy, ale z tego co wiem to 32 ma jedynie mniejsza wydajność o pare % przy quadzie i nie ma to nic do obsługi programów. Na początku myślałem że chodzi o sterownik bo trochę prowizorycznie zrobiłem płytkę ale po sprawdzeniu na innym komputerze wyszło, że jest ok . Jutro poinstaluje jeszcze nowe sterowniki i zobaczę czy to coś pomoże. Kupno desktopa to ostateczność bo i tak cnc zajmuje sporo miejsca.

aha i o jaki tryb w biosie chodzi?? 64 czy 32??

Pozdrawiam i dzięki za rady

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 26 mar 2009, 11:26

Autor tematu
Syntony

Post napisał: Syntony » 26 mar 2009, 13:04

Zmiana trybu z spp na inne nic nie pomagała. Dopiero po kilkugodzinnym klikaniu bez sensu okazało się ze wszysko jest ok kiedy przyspieszenie silników ustawione jest na max. Nie wiem co to ma za związek ale narazie wydaje się że wszystko działa. Czasem mi się jeszcze komputer zawiesza przy machu ale przynajmniej mogę trochę się pobawić :grin:

dzięki za pomoc jak objawy wrócą to jeszcze napiszę

muskiel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: muskiel » 26 mar 2009, 18:37

Witam,

Moze pomoc tutaj zmiana Macha3 na wersje wczesniejsza (tzn nie najnowsza).
Z doswiadczenia wiem ze ta sama instalka na dwoch roznych maszynach moze dzialac inaczej.

Przyklad.
Jakis czas temu zmienilem PC przy maszynie na nowszy. Instalka wzieta z pendriva, wiec ta sama wersja. Na starym kompie, feed override dzialalo podczas obrobki plynnie, a na nowym mozna zwiekszac i zmniejszac, ale efekt jest dopiero po ponownym uruchomieniu obrobki, np, pause a potem start.
Nadmienie ze wszystko ustawione jest tak samo przez plik xml.

pzdr
Piotr

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: wieslawbarek » 26 mar 2009, 22:09

Najnowszy i najszybszy komputer nie gwarantuje poprawnej pracy z Machem problem ten zauwazono nie tylko u nas nawet na niemieckim Peters CNC ecke spotkałem takie doswiadczenia i nikt nie potrafi powiedziec jednoznacznie czemu? według nich przy rozszerzonej kontroli pulsowania wystarczy tak jak u mnie 1.4 ale niewielu potrafiło pracować przy 75 khz co mnie sie udawało (bidny Sempron) :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”