ocx drivertest

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
HAJASZEK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

ocx drivertest

Post napisał: HAJASZEK » 13 mar 2009, 13:47

Kupilem kpl. elektronike i dostalem do niej cd z wersja mach 2R6,11L,oraz spolszczenie ,wgralem zresetowalem,dodalem polska nakladke,i jak mam niby uruchomic ocx driver test?Tworcy tych instrukcji powinni dodawac bardzo konkretne wskazowki,zamiast"proponujemy uzyc"...zreszta cala ta instrukcja czy konfiguracja portow,to wielka lipa.A moze ja jestem po prostu idiota..

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bbuli » 13 mar 2009, 19:28

Witam. Zapewne w plikach masz ikonkę OCX-takie słoneczko-wyciągnij ją sobie na pulpit.Nadepnij na to przed uruchomieniem macha.To wszystko.A konfiguracja portów i pinów nie jest lipą tylko koniecznością.Nie irytuj się-dasz radę.Na początku zawsze jest pod górę.Ale jaki bajer jak zadziała.....

Autor tematu
HAJASZEK

Post napisał: HAJASZEK » 13 mar 2009, 20:22

No wlasnie ,w jakich plikach .Zadnego sloneczka tu nie widze a lipa jest z cala terminologia,to ma byc dla amatorow?Ja wszystko zrozumiem bo jestem inteligentnym czlowiekiem ale musze miec info.ze "a' to "a", inaczej sa to dla mnie "przyczlapy do bulbulatora",i producent tego programu powinien powazniej potraktowac nasz rynek.To musi byc wytlumaczone jak krowie na miedzy.A tak to nie wiem czy mam przepisac cyferki w/g wzoru konfiguracji,czy pojsc do technikum wieczorowego ,po czym kupic oscyloskop.Na razie na jog krece silnikiem osi x ,ale tylko gdy ta os jest aktywna .odfajkuje y i z i juz sie nic nie dzieje.I to nie irytacja,w tej chwili moglbym to wszystko porabac w p...u!!!No dobra ,gdzie znajde to sloneczko..

[ Dodano: 2009-03-13, 20:31 ]
Optymalizacje windows"a pod macha wykonalem bo jest wszystko krok po kroku wytlumaczone.Ale dzieki za odzew.

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 13 mar 2009, 20:34

No piszesz ,że dostałeś cd.Otwórz zawartość.Wśród wielu plików jest słoneczko-ocx .

No sorki-jeśli go nie ma to dostawca stwierdził ,że nie potrzebujesz go.Podobno nalezy go włączyć ptrzed uruchomieniem macha2.Ja tak robiłem i program działał stabilnie. Teraz jest Mach3.
Nie rąb tego wszystkiego...przyda się.

Autor tematu
HAJASZEK

Post napisał: HAJASZEK » 13 mar 2009, 20:46

Kupuje plyte glowna,podlaczam do komputera ,wiec dlaczego nie mam znormalizowanych ustawien dla "mill" czy kolejnych opcji.Jak sie zapoznam z tematem to bede przestawial wszystko do woli czy w/g potrzeb,ale jestem amatorem! Teraz bede sie tak dlugo zalil na swoj los az ktos odpisze..

[ Dodano: 2009-03-13, 20:48 ]
AAAAA , na plycie znajde sloneczko?Probuje..

[ Dodano: 2009-03-13, 20:59 ]
Nie mam takiej ikonki .jedyna nieznana (bo nie moge jej otworzyc)to jakas "thumbs".Czyli zalozmy ze jej nie ma .w takim razie ponowie pytanie o konfiguracje.mam wpisac w okienka DOKLADNIE TO SAMO co jestpodane we wzorze?

wieslawbarek
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 13 mar 2009, 21:15

Ten dreiwer test jest w folderze Mach nie w Machu a co do ustawień to trzeba sie niestety pomeczyc :???:

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 13 mar 2009, 22:09

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2_konfig.htm
powinno zadziałać .No jeszcze kwestia czy rozszyfrowałeś wyprowadzenia silników.
Teraz tak myślę,czy aby napewno było to słoneczko-w każdym razie ikonka wyraznie podpisana ocx-macha2 miałem dosyć dawno,więc jak co to daruj ,że kazałem słoneczka szukać...

Autor tematu
HAJASZEK

Post napisał: HAJASZEK » 14 mar 2009, 00:29

silniki sa podlaczone tak samo,a skoro os x na manualnym sterowaniu dziala bez zarzutu,to nie rozumiem dlaczego y oraz z nie rusza silnikami mimo iz oprogramowanie dziala poprawnie.troche tylko jecza,i tyle.probuje wszelkich kombinacji przy motortuning i nic to nie daje,wiec problem nie lezy chyba w tej zakladce.moze musze pokrecic przy sterownikach tym potencjometrem ale ten jest ustawiony przy kazdym tak samo,i tu wlasnie brak mi wiedzy ale przede wszystkim informacji co i gdzie mierzyc ,bo choc nie jestem calkiem na bakier z elektryka to elektronika juz tak jasna nie jest.miernik mam jak by co..

sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: sasii » 14 mar 2009, 01:15

HAJASZEK pisze:skoro os x na manualnym sterowaniu dziala bez zarzutu
a piny masz dobrze skonfigurowane ? (ja u siebie mam x pin 2 i 3, y 4 i 5, z 6 i 7
może pokaz zrzut ekranu ,
i żadnego słoneczka nie musisz klikać skoro chodzi już jeden silnik to ocx jest zainstalowany

Autor tematu
HAJASZEK

Post napisał: HAJASZEK » 14 mar 2009, 02:58

Pytasz jak sadze o zapisy w zakladce "piny wyjsciowe";krok osi x -2,kierunek osi x-3,i kolejno w takiej konfiguracji,czyli dokladnie jak u ciebie.zrzutu nie pokaze bo nie potrafie poki co.troche smieszne pewnie ale do komputera usiadlem w lipcu zeszlego roku,i ciagle go odkrywam.Poza tym probuje to uruchomic 2 dobe i leb mi peka,a nie umiem odpuscic,wiec skoro zlapales sie na moj temat,to pomysl prosze jeszcze o innych mozliwosciach,bo tu trupem padne..dzieki przy okazji za wszelkie rady.

[ Dodano: 2009-03-14, 11:59 ]
Tu przy okazji informuje chetnych do pomocy ze zalozylem nowy temat w tym samym dziale pt. poruszcie serca cnc -mach2 chi chi.i tam mozemy kontynuowac ,albo nadal tutaj.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”