Mach przez USB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
ale to strasznie drogie, za sama szybsza komunikacje placic wiecej niz za sam program Mach??!!! jaka ma wartosc lacze USB bez Macha ??!! zadnej!!dziwi mnie ze firma wypuszczajaca na rynek program Mach nieudostepnila specyfikacji pod zlacze USB co przyczyniloby sie do wiekszej sprzedawalnosci programu .1500$ kosztruje uzyskanie autoryzowanego adresu w USB .udostepniajac ten adres firma zyskalaby zarobek ktury przechwytuja inni producenci.
-
jasne ze tak . ale gdyby zadbali oto zwiekszyliby znacznie swoje zyski.gdyby przygotowali sterowniki pod windoze i podali specyfikacje Mach konkurowalby z przemyslowymi sterownikami CNC a tak to inne firmy narzycaja cany na lacze USBjarekk pisze:To nie tak.(znaczy zgadzam sie z kol jarkkiem tylko pisze o innej mozliwosci) Producenci Mach'a udostępnili SDK dzięki któremu każdy moze dopisać obsługę swojej "końcówki" step/dir. Smoothstepper jest wytworem firmy nie związanej z Mach'em. Sam Mach nie rezerwuje PID/VID na USB.kwarc pisze:nieudostepnila specyfikacji pod zlacze US
Ostatnio zmieniony 04 gru 2008, 22:26 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Mam nadzieję iż lada dzień dojdzie do mnie zamówiony kontrolerek
Jak tylko odbędą się testy - podzielę się spostrzeżeniami .
Jak na dziś wiem że nie działa 1 dość istotna funkcja - FEED OVERRIDE - można zmniejszyć ale nie można dać ponad 100%.
Mam nadzieje że sterownik wyeliminuje problem szybkości macha - a to dość dla mnie istotne gdyż mam serwa z enkoderami 3600imp.
Pozdrawiam
Mam nadzieję iż lada dzień dojdzie do mnie zamówiony kontrolerek

Jak tylko odbędą się testy - podzielę się spostrzeżeniami .
Jak na dziś wiem że nie działa 1 dość istotna funkcja - FEED OVERRIDE - można zmniejszyć ale nie można dać ponad 100%.
Mam nadzieje że sterownik wyeliminuje problem szybkości macha - a to dość dla mnie istotne gdyż mam serwa z enkoderami 3600imp.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Mach przez USB nie pójdzie bez specjalistycznego hardware'u. Twórcy Mach'a są programistami, nie elektronikami. Dlatego dali możliwosc dodania do Macha własnego oprogramowania ( które ma dostęp do trajektorii ruchu tworzonej przez program). Takie oprogramowanie może używać czegokolwiek ( w szczególnosci USB) aby komunikować się z koncówką która będzie generować sygnały step/dir.kwarc pisze:jasne ze tak . ale gdyby zadbali oto zwiekszyliby znacznie swoje zyski.gdyby przygotowali sterowniki pod windoze i podali specyfikacje Mach konkurowalby z przemyslowymi sterownikami CNC a tak to inne firmy narzycaja cany na lacze USB