Mach a pole robocze
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Mach a pole robocze
Pytanie teoretyczne czy mogę na ploterze o powiedzmy stosunkowo niewielkim polu roboczym wyfrezować /w drewnie/, np. płaskorzeźbę o większym rozmiarze niż pole robocze plotera? czy mach da radę?
czyli czy mogę zatrzymać program w konkretnym miejscu, przebazować detal i puścić dalej?
Próbował ktoś tak robić?
czyli czy mogę zatrzymać program w konkretnym miejscu, przebazować detal i puścić dalej?
Próbował ktoś tak robić?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Mach a pole robocze
Mach nie ma tu nic do rzeczy.
Trzeba podzielić pracę na niezależne części i wyfrezować czy wywiercić w materiale bazy, do których materiał będzie ustawiany.
No na przykład w stole masz dwa kołki, a w materiale kilka razy po dwa otwory.
Jeśli maszyna pozwala zamocować materiał dłuższy/szerszy od pola roboczego, to się taka operacja uda.
Tylko tyle, że to się robi na etapie projektu, bo podzielenie gotowego g-kodu może być już niemożliwe.
-
czyli dobrze zrozumiałem, mógłbys jeszcze odpowiedzieć jak bazować? pierwszy program, nie ma problemu, jest naroże X,Y a drugi i trzeci program? będę przesuwał detal po osi Y od siebie czyli do X'a mogę podjechać a co z bazowaniem Y?
-
- Posty w temacie: 4
W podanym przykładzie masz kołki wystające ze stołu i otwory dodane do poszczególnych etapów.
Po zakończeniu etapu zdejmujesz detal i zakładasz tak, żeby nowe otwory trafiły na kołki.
To najprostsze i całkiem skuteczne.
Oczywiście można inaczej, czujnikiem albo kamerą, ale zasada jest taka sama - w każdym etapie trzeba zaznaczyć jakieś bazy do których będzie potem ustawiany materiał.
-
źle sie chyba wyraziłem, chodziło mi o "0" detalu, wyfrezowałem jedną część, zmieniłem ustawienie detalu pod drugi program i teraz muszę ustawić "0" pod ten właśnie drugi program, w osi X mogę zrobić styk, nie ma problemu, ale co z osią Y?
czyli ustawienie narzędzia względem detalu, przy drugim praogramie
czyli ustawienie narzędzia względem detalu, przy drugim praogramie
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ustaw bazę w programie zawsze na jeden a otworów centrujących. Wtedy na maszynie nic nie trzeba zmieniać.