Mach 4.

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 26 paź 2013, 12:47

251mz pisze:Ja się zastanawiam kiedy zdziałasz własną maszynkę:D
mam... ale do testów tylko - frezuję zawzięcie długopisem po papierze ;)
co wystarczy do testowania elektroniki...
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]

to nie problem maszyny - a warsztatu brak... aby nahałasować i naśmiecić ;)

virtualBox - to nie symulator... to maszyna virtualna, czyli normalny system
w przypadku pracy z modułem cslab lub pikocnc - zupełnie normalne

(pikocnc udało się, zresztą odpalić pod API windowsa pod linuksem... czyli wine)

przy pracy z portu LPT -- maszyna to laptop... więc niema LPT i tak...

cóż... mach i tak instaluje dość często na przygotowywanych komputerach do sterowania - więc, coś tam wiem na ich temat...

Mam pytanie:

czy ktoś odpalał macha na Windowsie vista/7/8?.. zwłaszcza czy pod win8?

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: hecza » 26 paź 2013, 13:49

To, że program potrafi dwa razy trafić w to samo miejsce to wiem ( tym bardziej, że na 1 filmie widać LinuxCNC ), ale jak Kolega sprawdzi zachowanie programu – obojętne, czy to VirtualBox, czy symulator podczas wspomnianego gwintowania.
Chętnie zaproszę na zawody.
Kolega będzie miał kilka gwintowników i Macha, a ja jeden i LinuxCNC.
Będziemy powodować zatrzymanie gwintownika w otworze realnym ( co zawsze może się zdarzyć – chyba, że ktoś ma tak silne wrzeciono, które przy większym oporze gwintownik łamie i po kłopocie :grin: ) i zobaczymy co jest dobre, a co lepsze.
Chyba, że coś się już zmieniło i Mach tą operacje wykonuje prawidłowo – czekam ( bo jestem tego ciekaw ) na informację od użytkownika ( praktyka ), który na swojej maszynie gwintuje.
Może CSMIO pomaga (???) w prawidłowym wykonaniu tej operacji, która należy do podstawowych.
Myślę, że nie wymagam za wiele od programu, który pretenduje do zastosowań profesjonalnych.

Nie wszystko da się sprawdzić na symulatorze, czy VirtualBox. :wink:
Ostatnio zmieniony 26 paź 2013, 13:52 przez hecza, łącznie zmieniany 1 raz.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 26 paź 2013, 13:52

hecza pisze:Może CSMIO pomaga (???) w prawidłowym wykonaniu tej operacji, która należy do podstawowych.
A może zauważyłeś ,że to temat odnośnie Macha 4?
Jeśli nie masz nic do powiedzenia na jego temat to po prostu nie zabieraj głosu...

hecza

Post napisał: hecza » 26 paź 2013, 13:57

Czy Kolega zdążył przeczytać całość posta i nie widać, czego ona dotyczy ?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 26 paź 2013, 19:10

no i poczytałem o mach 4
http://www.machsupport.com/software/mach4/
machowcy pisze:Mach4 Motion

Mach4 can control CNC machinery, PLC equipment, and robotics. The core is a full featured ‘brain’ that ensures all input and output devices are coordinated with motion.

- All Motion control calculated in the core = less dependence on hardware and associated software driver.

- Motion Device Drivers (Plug Ins) have standard format = common level of functionality between components, less complexity, easier and less costly to troubleshoot and support.
ciekawe co to znaczy: "wszystkie obliczenia kontrolera ruchu w jądrze"?
może puls generator - ten sterownik z mach3 (taka niby karta dźwiękowa), będzie otrzymywał bardziej proste polecenia do realizacji?

poczytajmy dalej...

machowcy pisze:Motion Control at the Core:

All motion control calculations are completed in the core. Mach4’s core adapts to the speed (frequency) of the motion controllers attached. Mach3 software relied on the hardware plug-in software and complex buffering schemes to ensure accuracy and coordinated motion. This redesign has several advantages:

- Up to 100x faster response from button click to machine action.
Machine hold or speed changes happen as quickly as GUI buttons are selected on the screen.

- Improved Backlash Control & more accurate screw mapping = less jitter and more accurate cuts

Higher quality manual pulse generator (MPG) = very smooth jogging and positioning without lag time.
chyba potwierdza się hipoteza - więcej obliczeń w "jądrze"... gdzie "jądro" to zapewne główna część programu mach4... a nie sterownik systemowy, z którym komunikacja zapewne jest wolniejsza...

...
ciekawe jak będzie ze współpraca z istniejącym zewnętrznymi dodatkami do mach3? (smuthstepperami, cslabami itp)

chyba coś się zmienia....

ciekawe jak uda się poprawić jitter?...

[ Dodano: 2013-10-26, 19:16 ]
wow
machowcy pisze:Mach4 is completely new software and has less than 1% of the programming code in common with Mach3. It was written from the ground up to be expandable, flexible, and extremely responsive for use with very large files on any operating system; including Windows, Apple, and Linux.

hecza

Post napisał: hecza » 26 paź 2013, 19:44

machowcy napisał/a:
Mach4 is completely new software and has less than 1% of the programming code in common with Mach3. It was written from the ground up to be expandable, flexible, and extremely responsive for use with very large files on any operating system; including Windows, Apple, and Linux.
Pożyjemy – zobaczymy, przecież podobno tylko krowa nie zmienia zdania, więc nie wykluczam sytuacji iż będę wychwalał Macha.
Ale, nie wiem czym by musiał mnie pozytywnie zaskoczyć, bym za niego zapłacił
The expected retail price is $1,000 – $2,000 depending on if/how we develop a service contract.
skoro mam LinuxCNC.
Wolę za te pieniądze kupić np. jakieś servo.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 26 paź 2013, 20:34

w różnorodności bogactwo...

co mnie mocno zaskoczyło to planowana wersja mach4 na linuxa :)

micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: micges » 26 paź 2013, 21:20

Z tego co wiem mach4 nie będzie kompatybilny z dodatkami z mach3. Jest to informacja sprzed jakiegoś czasu, więc może się coś zmieniło.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 26 paź 2013, 21:36

micges pisze:Z tego co wiem mach4 nie będzie kompatybilny z dodatkami z mach3. Jest to informacja sprzed jakiegoś czasu, więc może się coś zmieniło.
to wynika nie wprost z informacji o zmianach w architekturze
All motion control calculations are completed in the core. Mach4’s core adapts to the speed (frequency) of the motion controllers attached. Mach3 software relied on the hardware plug-in software and complex buffering schemes to ensure accuracy and coordinated motion.
a dodatkowo.. raczej już wprost piszą:
Customers who are interested in purchasing Mach4 to upgrade an existing system will need to investigate the availability of software plug-ins, from the equipment manufacturer, before making the transition.
co może jednak sugerować, że można zmianą plugina, przyłączyć "stare" sprzęty (cslaby i smoothstepery)

Autor tematu
guru79
Posty w temacie: 3

Re: Mach 4.

Post napisał: guru79 » 27 paź 2013, 18:03

hecza pisze:Kolego - widzę, że i tak dopiero zaczynasz z CNC, a jeżeli mnie pamięć nie myli to wspominałeś, że jesteś komputerowcem, to może spróbuj zainstalować sobie LinuxCNC.
Będziesz miał pełen dostęp do programu i dowolność jego kształtowania.
Osobiście uważam LinuxCNC za program lepszy i nie piszę to po to by wywoływać kolejną wojnę o wyższości jednych świąt nad drugimi - niech każdy używa tego co mu się podoba.
Przy okazji chciałem się dowiedzieć, czy Mach dalej gwintuje używając tylko index-u, bo zawsze mnie to rozśmieszało.
Pozdrawiam
Witaj kolego Henryku, tak dokładnie zaczynam, tak samo jak Ty. Co do samego linuxcnc, to oczywiście go mam i używam i także uważam go za lepszego.
Ale kolego Henryku w wątku nie chodziło mi o to co mogę sobie zainstalować lub czego używać lecz tylko zapytałem o Macha wersję 4.

PS. Czy frezarka 6x3m nadal stoi bezużyteczna?

Pozdrawiam.
Guru

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”