To lecimy od początku
1) Obliczenia
8m / min = 8000mm/min
skok śruby 20mm
1/32 podział kroku
8000mm/min : 20mm = 400 obr/min
32 podział * 200 kroków = 6400 multikrok
400obr/min * 6400 = 2560000 impulsów /minutę przy prędkości 8m/min
2560000 : 60 sekund = 42.666KHz
Jak widać aby napędzić twoją maszynę do 8m/min musisz taktować stepa 42.666KHz więc CSMIO/IP-M spokojnie daje radę bo jej taktowanie max stepa to 125KHz
2) Gdy używasz CSMIO/IP-M taktowanie jądra macha to historia bo przecież CSMIO/IP-M taktuje sygnał step do 125KHz
3) Aby Mach pracował płynnie musi pracować w trybie Constant Velocity czyli musi być wywołane G64 (Exact Stop czyli wywołane G61 powoduje dokładne zatrzymanie i maszyna ząbkuje)
Jeśli chcesz mieć kontrolę nad dokładności pracy kosztem prędkości uaktywniasz funkcję Config/General Config/CV Control/CV Dist Tolerance.
Im mniejsza wartość wpisane w okienko które się znajduje obok tej funkcji tym maszyna pracuje dokładniej twardziej ale wolniej i na odwrót.
Co ważne musisz pamiętać że praw fizyki się nie da oszukać i jest dokładnie ale wolniej lub szybko i mniej dokładniej. Od ustawień w motor tuning zależy jaką maszyna osiągnie maksymalną dokładność przy danej prędkości. Krótko mówiąc i lepsze silniki i ostrzej ustawiony Mach3 w motor tuning tym szybsza obróbka i dokładniejsza obróbka.
Ja proponuje testować wartość CV Dist Tolerance w zakresie 0.1 - 200
Resztę nastaw w okienku Config/General Config/CV Control olewasz i mają być wyłączone.
I co ważne wyłącz funkcję Settings (Alt-6)/ CV Feedrate bo jej działanie nie jest nikomu znane a sam twórca Macha3 o niej nie wiele mówi a co gorsza mach strasznie tnie obróbkę gdy ta funkcja włączona.
Sprawa komputera zdaje mi się tu najbardziej trafiona , powiem tak jeśli chcesz poszaleć na frezarce z takimi prędkościami tym komp musi być szybszy.
Ja bym polecał 2 rdzenie po 2 GHz i 2GB ramu, taki komp na pewno wystarczy do bardzo ostrych szaleństw .
W razie co dzwoń na wsparcie techniczne do CS-LAB