Budowa 2-osiowego układu sterowania plotera pikującego

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 25 gru 2012, 22:44

Po dwóch tygodniach to ty jeszcze obsługi LinuxCNC do końca nie umiałeś, a chciałeś się brać za zaawansowane prace programistyczne? Nic dziwnego, że poległeś.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 25 gru 2012, 22:51

RadoslawStalowy pisze:I niestety tu leży wyższość Mach nad EMC2 ,że człowiek średnio zaawansowany ma pole do działania a nie może liczyć na Waszą co tu dużo mówić marną pomoc.
Zacznij od siebie.
"Mam ale nie dam".
W realu za takie wkurwianie ludzi można po mordzie dostać.
Pomogłeś komuś tym swoim gadaniem ?

Ja akurat nikogo do Linuksa nie namawiam, szczególnie ludzi którzy mają problem z napisaniem jednego zdania bez błędu, a to przede wszystkim tacy są aktywni w dziale Macha.
Ale dlaczego nie mam mówić prawdy, że Windows do sterowania w czasie rzeczywistym się nie nadaje, a Mach bez zewnętrznego sterownika za 1000 zł też do niczego się nie nadaje ?
Żeby było weselej, to ten zewnętrzny sterownik nie pójdzie na wersji demo, trzeba wydać kolejne 700 zł na licencję, no i przecież zakładamy, że Windows też jest legalny, za trzy stówki.
Krótko mówiąc po wydaniu dwóch tysięcy złotych jesteśmy w gorszej sytuacji niż po zainstalowaniu darmowego LinuxCNC.
Mamy zamknięte oprogramowanie, pudełko o określonych i ściśle ograniczonych możliwościach, i oczywiście nic nie umiemy z tym zrobić, bo niby skąd mielibyśmy umieć ...
LInuxCNC to OpenSource na licencji GPL, system czasu rzeczywistego, rozbudowa sprowadza się do wetknięcia karty w gniazdo PCI, choćby takiej 2xLPT za 50 zł, a to już 24 wyjścia i 10 wejść cyfrowych, a są przecież i bardziej rozbudowane karty, we/wy analogowe, sprzetowa obsługa enkoderów, sterowanie serwami i w tysiącu złotych można się zmieścić..
O takich rzeczach jak wbudowane w LinuxCNC PLC, to już nawet mówić mi się nie chce.
Owszem tego też się trzeba uczyć, ale przynajmniej jest czego i po co.
Możliwości praktycznie ogranicza wyobraźnia.

.

Awatar użytkownika

RadoslawStalowy
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Post napisał: RadoslawStalowy » 25 gru 2012, 22:55

No teraz to troszkę za nisko mnie kolega ocenił:)
Ale nie w tym rzecz, autor postu bierze się ochoczo za modernizację maszyny ,pokazuje mu ,że można to zrobić w sposób A co powinno go zdopingować i że ciężko to będzie przejść sposobem B co kolega zgodnie przed chwilą przyznał.
Na prawdę nie jestem zwolennikiem ani sposobu A ni B.
Dostaję kopa w du** za reklame produktu którego nie sprzedaję i staję sie wrogiem Ubuntu ,którym nie jestem.
Dziwne:)
Kultura techniczna-to lubię!!

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 25 gru 2012, 23:30

Autor postu wyraźnie określił budżet, jakim dysponuje. Twoje rozwiązania po prostu się w nim nijak nie mieszczą. Nie określił natomiast czasu, jaki chce na tę przeróbkę poświęcić, ani nakładu własnej pracy i samokształcenia. A nie ma darmowych obiadów - nikt się nie rzuci, by poświęcić ileś tam godzin swojej pracy dla udowodnienia, że pod Linuxem się da.

W zupełności wystarczy zapewnienie, że się da. Możemy pomóc, jak już kolega podejmie walkę z tematem, i będzie się pytał o konkrety. A i to pod warunkiem publikowania kodu na bieżąco. Taki już urok softu na GNU GPL - dzielimy się z tymi, co też się z nami dzielą.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 26 gru 2012, 07:56

No masz, rzeczywistosć równolegla. Wysiadam, moja percepcja nie da rady :)
Może chociaż zamiana ról, bedzie ciekawiej.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 16 kwie 2013, 15:37

Nie kłucie się

jeśli ktoś chce wiedzieć w drodze informacji zapraszam na swoją skromną stronę

http://kmr1.republika.pl/index.html
o referencje pytajcie na forum

zajmuję sie komercyjnie dostosowaniem Macha3 do wymagań klienta
frezarki plazmy laser ploter ....... i inne
konfiguracja maszyny programu
magazynki narzedzi, palniki, plazmy....
robię ekrany dla danej aplikacji i maszyny
automatyzuje czynności....
i wiele innych
oczywiście komercyjnie ale nie wszystko nauka konfiguracja jak korzystac itp free

prosty ekran do programu 150zł
makro jeszcze taniej...

zapraszam do kontaktu
bo nie sposób wszystko opisać
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: dziabi3 » 18 kwie 2013, 20:35

RadoslawStalowy pokazał kawałek scrina tzn wycięty scrin z niepotrzebnego badziewia , tak aby operator się nie pogubił a MIKI myśl że to cudowna nakładka haha litości

Panowie i po co ta podnieta zajmijcie się swoim działem.

RadoslawStalowy olej co niektórych tu bo tylko się chwalą co to oni nie potrafi a jak co do czego to głowa w piach ewentualnie potrafią kogoś zmieszać z błotem.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 18 kwie 2013, 21:02

dziabi3 pisze:RadoslawStalowy pokazał kawałek scrina tzn wycięty scrin z niepotrzebnego badziewia , tak aby operator się nie pogubił a MIKI myśl że to cudowna nakładka haha litości

Panowie i po co ta podnieta zajmijcie się swoim działem.

RadoslawStalowy olej co niektórych tu bo tylko się chwalą co to oni nie potrafi a jak co do czego to głowa w piach ewentualnie potrafią kogoś zmieszać z błotem.
I po jasną cholerę odgrzewasz tego kotleta ?
Temat został dawno zamknięty https://www.cnc.info.pl/topics45/czy-ma ... htm#319854 .

Tak jeszcze przy okazji, to zaintrygowało mnie słowo "scrin". W jakim to języku ?

.

dziabi3
Posty w temacie: 4

Post napisał: dziabi3 » 19 kwie 2013, 18:16

w takim języku dla którego jesteś widocznie zbyt mało inteligentny aby go zrozumieć nie przejmuj się przyjdzie dzień kiedy i ty zrozumiesz

A tak wo gule każdy temat jest dobry aby pokazać tobie i mikiemu gdzie wasze miejsce czyli w dziale linuxa a nie na salonach macha :razz:
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 19 kwie 2013, 19:36

Aleś ty dowcipny, prawie jak szczypiorek na wiosnę ;p

Kolega Radosław dawno się przesiadł na linuxa :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”