przebudowa frezarki na sterowanie CSMIO/IP-S 6 osi

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 19 sie 2012, 14:32

Mach ma swoje zalety np. cena i wady które niestety może poprawiać tylko producent oprogramowania. Wzorując się na rozwiązaniu firmy http://www.ajaxcnc.com/ chłopaki zrobili sterowanie cnc pod mach-a , teraz zaczynają pisać własne oprogramowanie do tego sterowania aby wyeliminować pewne błędy macha, na razie pod systemem operacyjnym Windows a niedługo oprogramowanie do tego sterowania pod linuxem.
Tak to jest w sterowaniu z podanego linka - jak mamy sterowanie cnc i zainstalujemy oprogramowanie pod Linusem nazywa się to centroid http://www.centroidcnc.com a jak stosujemy z mach-em to ajaxcnc http://www.ajaxcnc.com

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: dziabi3 » 19 sie 2012, 17:25

KILLER_PL

tak jak kolego mówisz z tymi serwisami można paść na zawał , jak cie skasują i sam nie możesz nic pogrzebać a w przypadku macha masz instrukcje jak podpiąć ustawić w samym machu masz możliwość napisać sobie makra scriny a w ori sterowaniu nie , wo gule mach ma kilka bajerów których nie uświadczysz w ori sterowniku.

ty jak doświadczony frezer na ori sterowaniach musisz się przestawić na macha ale jak go posmakujesz to polubisz bo obecnie niektóre rzeczy są dla ciebie głupie lub nie zrozumiałe

np. mam kolegę który ma 2 frezarki tzn pierwsza to mała frezarko grawerka która napitala w ter talonie przyrządy i pracuje po lpt a druga to duży manual klasyczny przerobiony na cs-mio i ma już dopracowane scriny makr większość ja mu robiłem i jedzie z koksem aż się dymi

i on sam sobie nie wyobraża dać fortunę za przeróbkę w ori sterowanie skoro na cs-mio/m z nowymi serwonapędami AC 1-1-1,5 kw i modułem mpg wyszło go 9 tysi

ta po lpt jest zrobiona na wielorybach 3 i silnikach od pralki automatycznej przerobionych na silniki dc i też zapitala choć nie jest tak szybka i silna jak ta większa

patrzcie panowie na to że ciągle dochodzą nowe poprawki funkcje do softu , w cslab dzień w dzień siedzi 2 ludzi i orze soft aby byście byli zadowoleń z wsparcia technicznego

znam tych panów i wiem ile poświęcają swojego życia na cs-mio

Tak jak pisał Piotrjub startują prace nad własnym programem sterującym które będzie zrobione jak się należy i na pewno wtedy będzie można robić co się chce a nie na ile pozwala mach3

co do bazowania z sygnału index kiedyś sobie myślałem (bo sam posiadam małą tokarkę na krokówkach i bazuje się na krańcówki> aby po prostu dołożyć tarczkę z szczeliną na śrubę i transoptor szczelinowy i wprowadzić sygnał do cs-mio i ustawić to w plaginie lecz to rozwiązanie upierdliwe bo trzeba walczyć z syfem

lecz trzeba by zapodać pomysł panom z cs lab aby najazd na krańcówkę był szybki a zjazd i szukanie sygnału indeks wolniejsze jak to jest w mc2 i to by rozwiązało probel

pozdrawiam i życzę miłej pracy

KILLER_PL
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: KILLER_PL » 19 sie 2012, 21:47

dobra chłopcy sterowanie jest jakie jest ma swoje wady i zalety przede wszystkim trzeba się go nauczyć.
Widzę że jest za interesowanie tematem więc może przy okazji zamiast narzekać spróbujemy rozwiązać jakoś te problemy.

pomijamy na razie temat luzów bo ponoć w nowym sofcie będzie to dopisane do plugina.

z bazowaniem poradziłem sobie na razie tak:
okazało się że serva które kupiłem są naprawdę wypasione i mają w sobie własny tryb zerowania który zakłada 2 prędkości. napisałem muzga który uruchamia w servie tryb zerowania i maszyna pięknie się zeruje najpierw szybko najeżdża na krańcówka potem zjeżdża z niej powoli i zatrzymuje się na TOP kończąc wystawia na wyjściu sygnał który podłączyłem do CSMIO i pojawienie się tego sygnału włącza w machu funkcje REF X, REF Y, REF Z w zależności od osi która się akurat zeruje. Jednak MACH po otrzymaniu tego sygnału pomimo tego że ustawia 0 maszynowe nie zapala zielonej diody która się zapala w normalnym trybie zerowania. Skutkuje to tym że nie działają limity.
Niby z tym też sobie poradziłem bo limity można ustawić w servie ale jak puszcze program który wychodzi poza limity to maszyna jedzie aż najedzie na limit, silnik przestaje się kręcić a MACH jedzie dalej jakby wszystko było ok.

może ktoś z was wie jak zapalić tą zieloną diodę z muzga.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 19 sie 2012, 22:22

a mówiłem ze trzeba było kupić takie drivery które tą funkcje mają i jednak mają :mrgreen:

brawo za poszukiwania

kolego jeśli potrafisz tworzyć mózg to zawrzyj w nim opcje która po pojawieniu się sygnału na inpucie x wciska przyciski od zerowania danej osi po prostu odwołaj się do oembutton

na mach wiki masz cały opis przycisków oem button

lub inaczej jeśli te serwa są tak wypasione to poszukaj opcji która by podtrzymywała sygnał krańcówki bazowej aż serwo trafi na sygnał top i skorzystasz z funkcji bazowania mach

wejdź na stronę cslab i tam jest instrukcja driverów serwo arbah tam jest opisane jak ma wyglądać funkcja bazowania driwera <podtrzymywanie sygnału aż do trafienia na sygnał top oczywiście po zmianie kierunku ruchu serwa >

jutro będę się widział z panami z cs lab to może coś podpowiedzą

KILLER_PL

Post napisał: KILLER_PL » 19 sie 2012, 22:49

dokładnie tak robie w oembutton dodaje
REF X i oś zeruje pozycje maszynową ale nie zapala zielonej diody.

a jeśli chodzi o sposób zerowania na index opisany w instrukcji to miałem tak ustawione najpierw ale działało to przy prędkości 10 mm/obr o czym wcześniej pisałem.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 sie 2012, 03:24

ale nie wiem czy mówimy o tym samym

ty myślisz tak:

1 wciskasz w machu bazowanie
2 maszyna jedzie na krańcówkę
3 najeżdża ją
4 mach zmienia kierunek jazdy osi
5 maszyna zaczyna zjeżdżać z krańcówki
6 cs-mio czeka na sygnał top
7 pojawia się sygnał top i cs-mio zeruje oś i zapala diodę

a ja mówię o czymś takim

1 wciskasz w machu bazowanie
2 maszyna jedzie na krańcówkę
3 najeżdża ją jednocześnie drivwer serwo włącza podrzynanie sygnału z krańcówki
4 mach zmienia kierunek jazdy osi
5 krańcówka się rozwiera ale driver ciągle podtrzymuje sygnał krańcówki
6 maszyna najeżdża na sygnał top a driver wyłącz podrzynanie sygnału krańcówki i następuje bazowanie

to takie jakby oszustwo macha driverem gdzie to driwer dostaje sygnał najazdu na krancówke i tak długo go śle do maha aż nie trafi na sygnał top z enkodera wtedy wyłącza sygnał i następuje bazowanie

ale aby to zrobić krańcówka bazowania musi być podpiet do driwera a sygnał krancówki przetwożony przez niego do macha i to tworzy precyzyjną krańcówkę z udziałem enkodera

pomyśl o tym bo to rozwiązanie z arbachów i inne driwery tez to mają

a jeszcze jedno co do tego twojego muzgu ty wciskasz muzgiem klawisz zeruj oś i to normalka ze nie zapala sie dioda bo przycisk ref x a zero x to dwa rózne klawisze

jeden bazuje a drugi zeruje ten od bazowania zapala diodę ale jednocześnie bazuje maszynę a ten drugi tylko zeruje

proponuje zrobić taki mały test spróbować włączyć z mózgu tą diodę i zobaczyć czy soft limity zadziałają

tylko jedna przestroga używając bazowania oryginalnego zerujesz również współdłużne maszynowe w cs-mio są do podglądu w palginie a nie wiem czy samo zerowanie bez bazowania je też wykasuje sprawdź to

dobrze przetestuj nim puścisz muzga a najlepiej to skorzystaj z opcji bez muzgu i zastanów się nad tym co ja pisałem jak myślę

[ Dodano: 2012-08-20, 04:15 ]
tak mnie oświeciło bo w to karkowym machu jak powyłączasz w porty i piny krańcówki bazowe to możesz nacisnąć set home x czy z i się zapali zielona dioda i właśnie odszukaj w oem button te przyciski i spróbuj je w muzgu

bo mach frezarkowy od tokarkowego to jeden i ten sam mach i wiele rzeczy da się zapożyczyć i będą działały tylko scriny niektóre rzeczy kastrują lub narzucają odgórnie

ale spróbuj może zadziała ten przycisk w frezarko wym ja jutro postaram się sprawdzić to

Awatar użytkownika

cizar
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Jak bazować serva DELTY na CSMIO-IP-S

Post napisał: cizar » 20 sie 2012, 09:11

Witam.

W samym pluginie jest do tego specjalna opcja. Należy krańcówkę mechaniczna podłączyć bezpośrednio do CSMIO i do jednego z wejść od 8-15 lub 24-31 wyjście indexu z drivera DELATA pin 44 (OCZ Encoder Z pulse ). W pluginie podać pin na którym to podłączamy.

Oczywiście teraz będzie problem długości tego impulsu i prędkości bazowania tak aby CSMIO to zauważył ponieważ enkoder w silniku ma 128 tys imp. Problem ten rozwiązujemy w bardzo prosty sposób w driverach DELTA można ustawić ilość impulsów wyjściowych (parametr P1-46 domyślnie ustawiony na 2500 impulsów) przestawiamy go na np. 500 imp co spowoduje nam wydłużenie czasu trwania impulsu inexu potrzebnego do bazowania. Zmiana tego parametru nie ma wpływu na dokładność pracy serv ponieważ jego wewnętrzne procedury i tak pracują na dokładności enkodera czyli 128 tys.

Bazowanie takie zapewnia największa dokładność i powtarzalność.

Pozdrawiam
Szymon

KILLER_PL

Post napisał: KILLER_PL » 20 sie 2012, 09:57

u mnie działa to jeszcze inaczej
mam napisanego mózga który uruchamiany jest przy pomocy sprzętowego klawisza wyprowadzonego na pulpit, MACH w ogóle nie bierze udziału w zerowaniu, po prostu mózg uruchamia wyjście w CSMIO które jest podłączone do wejścia drivera a driver jest tak ustawiany że jeśli pojawi się mu na tym wejściu sygnał to zaczyna swoją procedurę zerowania całkiem niezależną od MACHA, jedzie najpierw osią Z aż najedzie na krańcówkę która jest podłączona też do drivera jak ona zadziała to driver zwalnia i z powrotem zjeżdża z krańcówki, po zjechaniu pierwszy napotkany sygnał TOP wystawia na wyjściu drivera sygnał potwierdzający zabazowanie osi Z ten sygnał z kolei podany jest na wejście CSMIO do którego przypisywałem różne komendy MACH i tylko opcja "Z Home Switch" powoduje że MACH zeruje swoją pozycje maszynową ale niestety nie zapala zielonej diody, dalej mózg działa tak że po zabazowaniu Z bazuje jednocześnie pozostałe osie.

[ Dodano: 2012-08-20, 10:12 ]
akurat ja mam wersje DELTY A2 która pomimo tego że większość ludzi nie wierzy ma 1 280 000 imp/obr ale i tak nie ma to znaczenia bo jak kolega cizar, mówi w driverach tych można zmienić ilość imp.,ja zmieniłem na 25000 co daje mi w MACHU rozdzielczość 0,0001 mm, ja jednak wole żeby maszyna miała jakąś równą rozdzielczość (brałem pod uwagę jeszcze 0,001 lub 0,00001), po drugie przy ponad 1mln imp maszyna działa strasznie wolno bo CSMIO może wysyłać max 4 MHz imp.

Awatar użytkownika

cizar
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: cizar » 20 sie 2012, 13:33

KILLER_PL pisze:dokładnie tak robie w oembutton dodaje
REF X i oś zeruje pozycje maszynową ale nie zapala zielonej diody.

a jeśli chodzi o sposób zerowania na index opisany w instrukcji to miałem tak ustawione najpierw ale działało to przy prędkości 10 mm/obr o czym wcześniej pisałem.

Niestety ten sposób nie zadziała na bazowanie osi i wygaszenie wskaźników bazowania ponieważ nie wywołujesz funkcji bazowania w samym MACHU , a jedynie ta daje informacje do CSMIO ze os jest bazowana. Funkcja ta jest wykonywana autonomicznie przez samo sterowanie CSMIO po daniu informacji z macha ze dana os ma być zbazowana. To nie mach czeka tylko sterownik na sygnał bazowania ale tylko przy wywołaniu bazowania przez MACHa.
Oczywiście bazowanie w pana przypadku będzie poprawne lecz wymaga wyłączenia soft-limits ponieważ sterownik nie pozwoli na ruch jeżeli nie będzie wykonanej funkcji bazowania takiej jak przewidział producent czyli CS-LAB.

Zachęcam jednak do wykonania połączeń takich jak opisywałem.

Pozdrawiam
Szymon

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 20 sie 2012, 19:18

KILLER_PL

zrób dokładnie tak jak cizar pisze , widziałem się dziś z nim i o tym nawet rozmawiałem mało tego widziałem tokarkę tak zrobioną a nawet bawiłem się nią i bazowanie na index tam działało idealnie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”