Kilka pytań w sprawie pracy w programie Mach2

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
ixi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Kilka pytań w sprawie pracy w programie Mach2

Post napisał: ixi » 29 maja 2005, 16:13

Czy znajdzie się ktoś, kto powie mi jak mam odpowiednio skonfigurować program Mach2.

Pierwsza sprawa, z którą nie daje sobie rady to krańcówki czyli Limit + i Limit-.
wszystko niby działa OK, ale czy to normalne że gdy któraś z tych krańcówek zadziała nie da się włączyć maszyny. Przycisk Reset ciągle miga i dopiero po ręcznym odjechaniu można dalej pracować.
Czy normalnie się stosuje krańcówki Limit? podłączone do wejsc LPT czy np. Można by sobie je podpiąć pod przycisk Awaryjnego stopu a trzy wolne piny LPT wykożystać do Krańcówek Home.

Kolejną niewiadomą dla mnie jest sprawa ofsetów w tym programie.
Wiem że trzeba program po uruchomieniu skalibrować dojeżdzając do punktu referencyjnego (Home?). Teraz układam materiał na stole roboczym maszyny i nie mam pojęcia jak ustawić punkt zerowy przedmiotu. Probowałem na różne sposoby i nic.

Będe miał jeszcze wiele pytań dotyczących tego programu ale to innym razem.
Z góry dziekuje za odpowiedzi.

Tagi:

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: ottop » 29 maja 2005, 17:00

Co do braku możliwości ruchu po na jechaniu na krańcówkę (+/-Limit), program faktycznie reaguje tak z prostej przyczyny, podczas normalnej pracy nie może dojść do najechania na którąkolwiek krańcówkę, ponieważ zabezpieczają one maszynę przed mechanicznym uszkodzeniem. W zakładce Settinngs można włączyć funkcję: Auto LimitOverRide, dzięki tej funkcji po najechaniu na krańcówkę możliwe jest odjechanie z niej po wcześniejszym naciśnięciu Reset. Dlatego dobrze jest podłączyć krańcówki Limit do innego pinu niż E-Stop. Wszystkie krańcówki Linit można podłączyć do jednego pinu, podobnie jak wszystkie krańcówki Home. Wyłączniki Limit mogą również pełnić jednocześnie funkcję Home.
Niestety jeśli chodzi o współrzędne przedmiotu to nie pozostanie nic innego jak "odbicie się od niego".

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pit202 » 29 maja 2005, 19:37

ok, robisz tak : limit i home moze byc dzielony na 1pin, np. limitx- i homex na 1 pinie , po co ? otoz
1)przejezdzajac przez punkt krytyczny limitx maszyna sie wylaczy ( to dobrze ze sie wylaczy jednak zle dla nas , troche przecholowalismy )
2) home x jest po to aby maszyna wiedziala gdzie jest , nie my , home nie jest dla nas, home mozna uzyc do wycofywania sie maszyny w punkt (0,0,0) po co ? otoz: u mnie w maszynie zrobilem tak ze homeZ mam gdy wrzeciono jest podniesione, HomeY mam gdy stol mam blisko siebie i homeX mam gdy stol jest po prawej, hmm, no ale co to daje ? daje to nam tyle ze po skonczonym programie ( na koncu programu ) mam napisane :
G53 Z0
G28
i co to robi ? otoz , G53 Z0 robi home Z , czyli podnosi mi os Z na góre, czyli frezem w nic nie wjade gdy bede robił G28 , ktore jest po to aby wycofac wszystkie osie do pozycji HOME, czyli stol podjezdza do mnie. taka wygoda :)

druga wazna funkcją HOME`ów jest to ze moze sie wkoncu nam przydac :) wyobrazmy sobie sytuacje gdy silniki krokowe zgubily nam kroki , co wtedy ? gdy ustawialismy na oko to juz nie wcelujemy w nasz punkt 0,0,0 - gdy ustawialismy do scianki materialu, no to mamy wieksze szanse. Otoz program Mach2 pamieta jaki jest offset miedzy wspolrzednymi maszyny i naszymy, po wykonaniu HOME ALL , program potrafi sprawdzic i skorygowac nasze zgubione kroki ( o ile nasze krancowki sa na tyle dokladne to mozemy miec szanse na 0.01mm dokladnosci ) nie trzeba wiecej nic klika, HOME i juz .

sprawa ustawiania materialu naszego ZERA : zakladam ze maszyna jest dobrze ustawiona i operator wie gdzie jest +-XYZ , ustawiamy nasz material na stole ( mocujemy , lub nie :P ) dojezdzamy frezem do materialu : przy wlaczonych obrotach az do uslyszenia dzwięku uderzania freza o meterial, lub przy wylaczonych obrotach jak najblizej materialu i wiemy ze nasz freza ma srednice 6mm, nasz punkt 0,0,0 jest w lewym dolnym rogu naszego materialu, to nasz frez znajduje sie w poz X-3 ( polowa srednicy freza ) to samo robimy dla osi Y , dla Z mozna inaczej , zjezdzamy w dol i klikamy przycisk ZEROZ, nasza os Z sie wyzeruje i na gorze ( TOP`ie ) materialu mamy juz punkt Z=0

mam nadzieje ze nikomu nie zagmatwalem tylko pomoglem, pozdrawiam :)
PiteR

yeti1981
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: yeti1981 » 11 sty 2012, 05:38

Kolego jak nie możesz uruchomić maszyny po wjechaniu na krańcówki to w zakładce Ustawienia (settings) masz klawisz auto narusz. limitow(auto limit override) albo reczne narusz. limitow(limit override). Naciskasz np auto naruszenie limitow i wtedy po najechaniu na krańcówki maszyna nie przerywa działania tylko się zatrzymuje. Można wtedy spokojnie zjechać z krańcówki.

bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: bateryjka » 11 sty 2012, 14:37

Witam
Myślę że poprzednicy już sami rozwiązali problem. Mieli na to...6 lat :mrgreen:

karol1010
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: karol1010 » 16 maja 2013, 16:15

Witam. Ja używam home do zerowania maszyny jest to mój punkt zero. Krańcówki mam indukcyjne i są dokładne. Ale mam problem z kierunkiem.

Maszyna bazuje mi os Y w druga stronę, od krańcówki i nie wiem co zrobić. Jeśli zmienie "reversed" to odwraca mi cala os a ja chce tylko zmienić kierunek home.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 16 maja 2013, 17:46

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”