Mach 2 gubi zero

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Mach 2 gubi zero

Post napisał: mike217 » 02 sty 2013, 17:19

Mam dość nietypowy problem. Frezarka pracuje na mach 3, od pewnego czasu nie mogę dojść do ładu z zakłuceniami i błędami w machu 3. Non stop wywala E stop mimo, że elektrycznie jest ok. Zakłucenia są na 15 pinie LPT. No nic zainstalowałem macha 2, problem zniknął ale pojawił się inny bardziej poważny. Stawiam na materiale 0 i puszczam program, mach to zero gubi i przestawia w 3 osiach o losową małą wartość około 1mm na 600 lini kodu. Frezarka mechanicznie nie ma luzów i te same programy w mach 3 idą bez pudła. Frezarka na serwach DC, Enkodery dobrze w machu przypisane. Czy ustawienie w motor tuning impulsów ma na to wpływ? Spotkał się ktoś? Może przeinstalowanie macha 3 rozwiąże problem E stopu? Na razię stoję totalnie...

Tagi:

190kmh
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: 190kmh » 02 sty 2013, 21:44

Witam mialem podobne cyrki kiedy program byl w wersji trial :-)

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 03 sty 2013, 13:15

U mnie były też zakłócenia i maszynka stawała co chwilę. Po paru tygodniach walki owinąłem kable krańcówek na pierścień ferrytowy i już parę lat nie mam z tym żadnych kłopotów.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dziabi3 » 03 sty 2013, 17:17

jeśli płyta lpt jest sponsora i jest to w dodatku ta mała płytka to tam było normą , wystarczyło podpiąć e stop tylko jednym przewodem do przycisku i robił za antenę i co chwila walił e stopy

jeśli na mach 3 dzieją sie takie cyrki i na mach2 też to masz zarąbiste zakłócenia które włażą na sygnały step dir sterowników

przeanalizuj dokładnie masy elektroniki i ekranowania przewodów
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 03 sty 2013, 22:06

Maszyna chodziła ponad 600 godzin bezbłędnie i zaczęły się cyrki. Płyta lpt jest robiona w Bydgoszczy jak i sterowniki. Zaczynam jednak podejrzewać komputer , niebawem sprawdzę na zupełnie innym.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 03 sty 2013, 22:55

a kto za Ciebie zrobi ekranowanie ?

i warto rozdzielać zasilanie od sygnałów
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 04 sty 2013, 00:03

Wszystkie przewody są ekranowane. Maszyna chodziła bez pudła ponad 600h zakłócenia zaczęły się nagle. Przeanalizuje po kolei wszystkie połączenia i przewody raz jeszcze. Reinstalacja macha nic nie dała. W zakładce w machu jak wywalę w ogóle E stop, tak że sterowanie go nie widzi to jest świety spokój. Przewód E stopa też jest w ekranie, sam E stop dokładnie sprawdzony. Mach 2 ewidentnie nie działa, dodaje sobie w jednej osi co ruch jakąś wartość. Rozważam przejście na inny system sterowania bo po kilku miesiącach zabawy z tym gównem mam dość.

dziabi3
Posty w temacie: 2

Post napisał: dziabi3 » 04 sty 2013, 01:51

w momencie gdy sobie mach 2 dodaje wymiary to widzisz to na materiale czy w DRO osi X Y Z ???????

bo jeśli widzisz to na materiale to tak jak pisałem coś ci zarąbiście sieje na sygnały step dir i sygnałachwejściowych

proponuje odnaleźć usterkę drogą eliminacje np

odpinasz 2 sterowniki i pracuje tylko 1 potem zamiana i zamiana aż wyeliminujesz że np jakiś sterownik padł lub zrobiła się w nim np zwara .

Może masz zasilacz impulsowy który wyciągnął nogi

Może masz słaby uziom maszyny lub wcale

odpal też maszynę bez silnika wrzeciona , falownika bo to najgorzej sieje

warto też logikę falownika spiąć masami z logiką płyty lpt jeśli nie jest

kolega miał kiedyś taki motyw że przewody od regulacji obrotów falownika realizowane za pomocą potencjometru <0-10v> pościł razem z przewodami od joga i tam się dopiero działy cuda

Kolego zmiana programu sterującego nic nie pomoże , zmiana płyty lpt na inną może coś pomóc o ile ta płytka jest sensownie zaprojektowana. Lecz jeśli maszyna działała ok to musi i tez dobrze działać

Możesz zrobić mały test i teraz słuchaj uwarzenie, kupujesz rezystor około 2500 ohm czyli 2,5 kohm i zrobić z niego podciągniecie ( wartość dobrana do sygnału ttl 5v bo tak przeważnie jest w płytach lpt)

a podciągnięcie robi się tak że:

- jeśli płytka lpt jest sterowna sygnałami niskimi czyli musisz podać masę zasilania logiki na pin wejściowy aby aktywować wejście <u ciebie np e stop)

to rezystor montujesz do + zasilania a drugą nóżkę do własnie tego pinu

- jeśli płytka lpt jest sterowna sygnałami wysoki czyli musisz podać + zasilania logiki na pin wejściowy aby aktywować wejście <u ciebie np e stop)

to rezystor montujesz do masy zasilania a drugą nóżkę do własnie tego pinu

i od teraz żaden śmieć, syf nie wyzwoli ci tego wejścia poniżej 2mA czyli wycinasz wszelki syfy > indukcje , zakucenia , takie rozwiązania stosuje się dość często i działa to znakomicie w przypadkach gdy wejścia są zbyt czułem aż za czułe że zbierają fałszywe sygnały.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 04 sty 2013, 22:02

No więc przyczyną wywalania E stopu okazał się ekran przewodu E stopu. Po jego rozłączeniu z resztą elektroniki problem zniknął. Zakłócenia największe generuje jednak falownik LG, przewody E stopu biegły obok przewodów Falownika i coś tam się na ekranie odkładało i waliło na 15 pin LPT. Maszyna chodziła dziś 2 godzinki bez najmniejszych przeszkód. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

gangxter
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Temat już stary,ale ja coś dodam.

Post napisał: gangxter » 08 kwie 2013, 17:52

Jeżeli maszyna wytwarza drgania, to częstotliwości rezonansowe powodują luzowanie się styków elektrycznych na wszelkiego typu połączeniach śrubowych i zaciskowych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”