Csmio LPT z Mach 3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Witam, csmio lpt działa. Jest komunikacja z machem, plugin działa. Pliczek rozwiązał wieszanie się kompa, potem był problem ze sterownikami. Wymagało to jednak rozmowy z cs-labs, gdzie błąd był w błędnym połączniu sterownika, z manuala csmio lpt wynikało, że trzeba podłączyć step dir enable, co nie działało poprawnie. Cs-labs kazało zostawić enable w spokoju i połączyć inaczej co zrobiłem. Co mnie zdziwiło ze instrukcja swoje a praktyka co inne. Połączenie inne jeszcze ma chyba spol co wynika z naszej rozmowy. Ważne, że się kręci.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
kolego manual na pewno nie jest błędny, sygnał enable służy do wyłączania silników np w momencie resetu , estopu. i prawidłowe jego podłączenie po prostu luzuje silnik w sytuacjach wcześniej wymienionych.
w silnikach krokowych niema sensu tego stosować więc dlatego ci polecono nie podpinać sygnału enable abyś nie musiał się trudzić na marne.
w silnikach krokowych niema sensu tego stosować więc dlatego ci polecono nie podpinać sygnału enable abyś nie musiał się trudzić na marne.
Mach3 + CSMIO =

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Witam, w sumie nie mówiłem ze w instrukcji jest błąd ale u mnie, bo jak przeglądałem manual to jest tam " przykładowe połączenie". Co do sygnału enable to podobne wytłumaczenie dostałem prze ztelefon od Cs - labs. Ale teraz nasuwa się pytanie, które połączenie jest lepsze. Czy jak w manualu do cmiso lpt czy jak mam teraz czyli +5V do PUL+ i DIR+ oraz PUL- do step i DIR- do dir ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
a czy kolega słyszał o takim przycisku w machu jak "AutoLimitOverride"
lub "OverRide Limits" ???
Bo ten pierwszy automatycznie wprowadza macha w stan zjazdu z krańcówki w sensie ze się od razu zjeżdża po zduszeniu resetu np kursorami a ten drugi trzeba nacisnąć i potem można dopiero po zduszeniu resetu zjechać.
Dziękuje
lub "OverRide Limits" ???
Bo ten pierwszy automatycznie wprowadza macha w stan zjazdu z krańcówki w sensie ze się od razu zjeżdża po zduszeniu resetu np kursorami a ten drugi trzeba nacisnąć i potem można dopiero po zduszeniu resetu zjechać.
Dziękuje

Mach3 + CSMIO =