Mam problem z wypalaniem plazmą w blasze z zewnętrznym THC.
Palnik przy cięciu np koła pod koniec palnik wjeżdża w blachę. Uszkadzając dyszę.
Myślałem o zamontowaniu krańcówki na palnik tzw miękki dotyk aby ustalała odległość od blachy przed paleniem. Lecz nic to nie da, ponieważ palnik utrzymuje odległość właściwą w czasie cięcia i dopiero przy końcu cięcia palnik wjeżdża w blachę.
Używam Mach 2.
Problem z THC. Palnik jedzie w dół pod koniec cięcia
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Niestety nic tam nie znalazłem. Prosze o nowe radz.
[ Dodano: 2012-06-02, 12:56 ]
Czy znacie G kod odpowiedzialny za uniesienie Z np 5mm przed koncem palenia lub g kod odpowiedzialny za wylaczenie THC przed koncem.
Gdy wypalam koło to początek palenia łączy się z końcem palenia i wtedy łuk nie widzi metalu i palnik nurkuje psując dysze.
[ Dodano: 2012-06-02, 12:56 ]
Czy znacie G kod odpowiedzialny za uniesienie Z np 5mm przed koncem palenia lub g kod odpowiedzialny za wylaczenie THC przed koncem.
Gdy wypalam koło to początek palenia łączy się z końcem palenia i wtedy łuk nie widzi metalu i palnik nurkuje psując dysze.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jakie masz THC 
skoro pod koniec cięcia Ci nurkuje palnik w dół to prawdo podobnie masz coś źle ustawione.
Dlaczego
zakładam że jest to ostatnia linia i mach już wyłączył THC a że THC nie zostało "zblokowane" i na jego wejściu jest np. za duże napięcie , bo przez brak materiału się łuk wydłużył więc robi "nura" w blachę.

skoro pod koniec cięcia Ci nurkuje palnik w dół to prawdo podobnie masz coś źle ustawione.
Dlaczego

zakładam że jest to ostatnia linia i mach już wyłączył THC a że THC nie zostało "zblokowane" i na jego wejściu jest np. za duże napięcie , bo przez brak materiału się łuk wydłużył więc robi "nura" w blachę.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
kolego u nas to działa tak
mach kończy palić detal i wyłącza plazmę , gaśnie łuk i jednocześnie zostaje wyłączony moduł regulacji wysokości palnika
każda średnia plazma ma takie wyjście do wyłączenia THC
a to normalne jak ci kolega wyżej napisał że plazma da nura bo napięcie sie zmienia i karze modułowi walić thc w stół
dlatego musisz zrobić to co pisałem > wyłączenie łuku i moduły wysokości co steruje thc
mach kończy palić detal i wyłącza plazmę , gaśnie łuk i jednocześnie zostaje wyłączony moduł regulacji wysokości palnika
każda średnia plazma ma takie wyjście do wyłączenia THC
a to normalne jak ci kolega wyżej napisał że plazma da nura bo napięcie sie zmienia i karze modułowi walić thc w stół
dlatego musisz zrobić to co pisałem > wyłączenie łuku i moduły wysokości co steruje thc