Kupiłem frezarkę CNC z mach3 VersionR2.63. Chciałem przetestować na Laptopie... dopiero uczę się co i jak.
Dostałem sterowniki do maszyny, ale były problemy z załadowaniem draiverów.
Gdy udało się załadować/sam juz nie wiem jak/ i po RESET mozna było przesuwać osie z panela w maszynie chciałem włączyć HOME.
Niestety os X biła w ramę, mimo optycznej krańcówki. Zmieniłem w płycie głównej kabelki z osi X na oś Z i tym razem oś Z biła w ramę mimo krańcówki.
Wniosek: krancówki są dobre.
Gdy oś X uderzała w ramę wyłaczałem stopem, ale potem zapomniałem przesunąć ręcznie os, więc po ponownym uruchomieniu pokazał sie komunikt Błąd Resetu.
Niestety po przesunięciu osi X dalej od czujnika krańcowego juz nic nie działa.
Proby ponownego wczytania Macha nic nie pomagają. Odinstalowałem też draivery i resztę macha z windowsa.
Podłączyłem też pod kompa stacjonarnego i to samo.
Po resecie pokazuje się komunikat ReConfigurationEstop... mimo nowej instalacji macha.
Więc teraz mam problem .. co i jak przypisać w Cofigu... pokazał sie ogólny komunikat:
...należy zmienić stanu /aktywny niski/ danego sygnału na przeciwny w zakładka Sygnały wejściowe, ale jak to zrobić.?
Moze zmiana kabli krańcowek coś namieszała.hmm...
Jeszcze jedno pytanie czy mając plik licencyjny mogę ściągnąć nowy Mach3 i będzię działać, czy jednak plik licencyjny jest przypisany do konkretnej wersji lub płyty z Mach3.
Pytam, bo czasami pojawia się chińska wersja i muszę instalować od nowa.
Będę wdzięczny za wszelkie porady...