Witam.
Potrzebuje włączać i wyłączać przekaźniki (funkcje M03 M05) bez przerywania ruchu maszyny. W których ustawieniach to zmienić? Czy jest to możliwe w Machu?
Pozdrawiam.
Funkcje M03 i M05 włączane bez przerywania ruchu maszyny.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
konfigurujesz sygnały wyjściowe w confing/port and pins. następnie w zakładce ustawienia wrzeciona przypisujesz, które wyjścia są przypisane do m3(lub z palca zmieniasz(edytujesz) plik m3.1ms i m5 znajdujące się w katalogu macros). Tam też można ustawić zwłokę czasową. włączenie odbywa się niezależnie od wykonywania g-kodu(no chyba że m3 i/lub m5 będzie zamieszczone w g-kodzie:)).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
porty mam skonfigurowane. maszyna działa poprawnie z jednym wyjątkiem. potrzebuje wyłączać przekaźnik podczas ruchu maszyny bez jej widocznego zatrzymania tzn. mamy 2 łuki do przejechania - maszyna jedzie pierwszy łuk, dalej w gkode mam M05 i następny łuk do przejechania. Chciałbym, aby nie zatrzymywała się pomiędzy łukami (są one styczne i bez funkcji M05 w gkode maszyna się nie zatrzyma).
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Wydaje mi się, że tak się nie da tego zrobić. Taka jest idea g-kodu(wykonywane są kolejne linie poleceń). Jeżeli ręcznie będziemy sterować przekaźnikami, wówczas nie będzie takiego problemu. A wyłączenie przekaźnika ma nastąpić w określonym punkcie(x,y,z), czy np. czasie??
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,