Dla wszystkich mających problem z portem LPT

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
nas24
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Dla wszystkich mających problem z portem LPT

Post napisał: nas24 » 11 cze 2009, 10:20

Witam Kolegów

Znajomy zajmuję się serwisowaniem telefonów komórkowych, ma 3 osobne komputery do różnych typów komórek z uwagi na konflikty w dostępie do portów (LPT COM) przez programy serwisowe. Dostałem od niego wczoraj drivery do windowsa XP niezbędne do działania aplikacji do tel sagem, ktora wykorzystuje port LPT.
W paczce są drivery i pdf z instrukcją, potestujcie koledzy, u mnie na laptopie dell zadziałało, w końcu koniec kłopotów z kulturą pracy silników

Pozdrawiam
Andrzej
Załączniki
userport.rar
Sterowniki
(19.28 KiB) Pobrany 524 razy

Tagi:

muskiel
Posty w temacie: 2

Post napisał: muskiel » 11 cze 2009, 19:07

Witam,

Moze kolega napisac czy to byly problemy z Machem? z ktora wersja?
Warto uscislic, to moze ktos inny skorzysta z tych informacji.

Jest wiele takich programikow, ktore odblokowuja port LPT w WinXP (np. przytoczony userport, port95nt, giveIO). Przy giveIO mam doswiadczenia z ACPI - musi byc wylaczone.

Mach ma wlasne wpisy rejestru dotyczace portu, wiec jestem pewien ze producent pomyslal o odblokowaniu portu LPT.

Z drugiej strony jestem ciekaw, jak kolega zaobserwował lepsza "kulturę pracy silników"? Moze jakies konkrety? Silniki gubily kroki? Przerwy w pracy? Wogole nie krecily?

pzdr
Piotr

Awatar użytkownika

Autor tematu
nas24
Kontakt:

Post napisał: nas24 » 11 cze 2009, 23:13

Hmmm generalnie to nie problemy z machem a z komputerem, mam laptopa dell oraz komputer stacjonarny.
Juz jakiś czas próbuje zmusic laptopa do pracy z machem, jak na razie bez sukcesów..
programik odpaliłem, i ok godzinke maszyna pracowała poprawnie.niestety tylko godzine..
maszyna pracuje poprawnie z zachowaniem zadanych wymiarów tylko silniki chałasują okropnie, na stacjonarnym tego problemu nie ma. to jakby chałas połączony z wibracją..

Koledzy potestujcie programik moze komuś zadziała

pozdr

muskiel
Posty w temacie: 2

Post napisał: muskiel » 12 cze 2009, 00:41

Kolego,

Jezeli chcesz zmusic Twoj laptop do odmierzania rownych pulsow na LPT, stosujac ten programik, to nie tedy droga. Kolega zmierzy czasy trwania pulsow step na oscyloskopie (jak ma oscyloskop). Niektore laptopy sa lepsze a inne gorsze (czyt. bardzo nierowne czasy trwania).

Laptop ma wbudowane funkcje oszczedzania energii, m.in dla LPT i prawdopodobnie to jest przyczyna dzialania maszynki przez ok godzine.

Jezeli naprawde chcesz uzyc tego laptopa do sterowania maszyna, to (do Macha) albo Smoothstepper USB albo DSPMC/IP. Innych rozwiazan na razie nie ma, jezeli mowimy o Machu.

Zamiast laptopa lepiej zabudowac sobie kompa np. na mini ITX (Intel Atom). Wychodzi o wiele taniej, a jak smiga....

pzdr
Piotr

Awatar użytkownika

Autor tematu
nas24
Kontakt:

Post napisał: nas24 » 12 cze 2009, 00:53

nie ma wielkiego problemu. laptop nie zadziała to trudno...
widziałem u kolegów na zdjęciach laptopy podłączone do maszyn, może poda ktoś typ który na 100% chodzi..
na SS jest jeszcze czas :)

pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”