Witam, potrzeboje pomocy w temacie glebokiego wiercenia a mianowicie wolnego wjazdu w material.
W tym momecie moj g cod wyglada tak
.
.
.
g83 x10 y10 z-170 r-30 q-3 f200
xy
xy
.
.
.
i wiertlo zchodzi do mojego r na G0 a to ciut za szybko i chce aby to wejscie bylo z predkoscia zadana przezemnie. wiem ze moge kazdy otwor napisac w osobnym cyklu ale troche roboty z tym bedzie bo pare ich jest i zastanawialem sie czy jest jakas funkcja ktora to ulatwia
maszyna to VMC 850 na sterowaniu fanuc oi mate md.
wczesniej oczywiscie wykonoje otwor pilotowy na z -40
glebokie wiercenie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Wszystkie otwory wstepne sa od Z0 na Z-40 wiec sa na tej samej plaszczyznie.
Zmieniajac Q zmienie sobie dlugosc przejscia miedzy wyciagnieciem zwiercin co moze spowodowac zaklinowanie wiertla, a chodzi mi o wolniejszy wjazd w otwor wstepny bo te 30 mm na otwoze to jakies 5 sec a pare ich jest wiec na calym procesie moge pare minut urwac.
Wychodzi jednak na to za kazdy otwor bede musial sobie rozpisac na osobne cykle.
Zmieniajac Q zmienie sobie dlugosc przejscia miedzy wyciagnieciem zwiercin co moze spowodowac zaklinowanie wiertla, a chodzi mi o wolniejszy wjazd w otwor wstepny bo te 30 mm na otwoze to jakies 5 sec a pare ich jest wiec na calym procesie moge pare minut urwac.
Wychodzi jednak na to za kazdy otwor bede musial sobie rozpisac na osobne cykle.