G40 tylko dla jednej osi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
G40 tylko dla jednej osi
Czy ktoś by mi mógł odpowiedzieć na takie pytanie.
Jest taki krótki fragment programu obróbki frezem o śr.20mm np;
...
N10 G41 X0 Y0
N11 G40 X20
...
To czy w po wywołaniu funkcji G40 oś narzędzia odda kompensacje tylko w osi X czy w obu osiach. Inaczej mówiąc, czy po wykonaniu bloku N11 oś narzędzia znajdzie się w pkt. X20,Y0 czy X20 Y10 ?
Jest taki krótki fragment programu obróbki frezem o śr.20mm np;
...
N10 G41 X0 Y0
N11 G40 X20
...
To czy w po wywołaniu funkcji G40 oś narzędzia odda kompensacje tylko w osi X czy w obu osiach. Inaczej mówiąc, czy po wykonaniu bloku N11 oś narzędzia znajdzie się w pkt. X20,Y0 czy X20 Y10 ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
krótko mówiąc - to zależy od wersji układu sterowania
Najlepiej takie pytanie zadać w dziale poświęconym danemu układowi sterowania.
Są sterowania, które wymagają ruchu w obydwóch osiach, ale są też takie gdzie wystarczy ruch tylko w jednej osi a frez i tak poprawnie "zejdzie z korekcji".
Nie spotkałem się z sytuacją, żeby sterowanie włączyło korekcję tylko w jednej z osi - prędzej można spodziewać się, że sterowanie wyświetli błąd o tym, że nie zostały spełnione warunki wejścia/zejścia z korekcji
Najlepiej takie pytanie zadać w dziale poświęconym danemu układowi sterowania.
Są sterowania, które wymagają ruchu w obydwóch osiach, ale są też takie gdzie wystarczy ruch tylko w jednej osi a frez i tak poprawnie "zejdzie z korekcji".
Nie spotkałem się z sytuacją, żeby sterowanie włączyło korekcję tylko w jednej z osi - prędzej można spodziewać się, że sterowanie wyświetli błąd o tym, że nie zostały spełnione warunki wejścia/zejścia z korekcji

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
jak masz ruch w x i w jednej linii odwolanie korekcji, to os narzedzia pojedzie na to co masz wpisane, czyli X20, a y zostanie bez zmian i nie ma znaczenia srednica narzedzia.
tak samo by bylo jakbys wpisal tylko g40, kompensacja jest odwolana, ale nie robisz ruchu.
co innego jest jak zaczynasz wprowadzac kompensacje i tu jest wazny punkt startu(wiecej niz promien narzedzia z tabeli), bo nastepna linia to jest ruch juz skompensowany
tak samo by bylo jakbys wpisal tylko g40, kompensacja jest odwolana, ale nie robisz ruchu.
co innego jest jak zaczynasz wprowadzac kompensacje i tu jest wazny punkt startu(wiecej niz promien narzedzia z tabeli), bo nastepna linia to jest ruch juz skompensowany
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Posty w temacie: 3
Nie byłbym taki pewien. Może być tak (nie musi) że w y-reku przesunie sie frez własnie o promień narzedzia. Musisz to sobie dobrze posprawdzać bo tak jak napisali wcześniej co sterowanie to moze być inaczej. Widzialem kilka detali z wyrabanym kawalkiem otworu (ciekawe dla czego?maz pisze:jak masz ruch w x i w jednej linii odwolanie korekcji, to os narzedzia pojedzie na to co masz wpisane, czyli X20, a y zostanie bez zmian i nie ma znaczenia srednica narzedzia.

W machu spotkalem dziwne zjawisko po właczeniu korekcji G41/G42 gdy potem jadę pionowo w dół w zecie to nie wiem po co frez najpierw przesuwa się o promień narzedzia w bok. W fanucu tego nie ma i jest to znacznie bezpieczniejsze.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
a ja bym byl.
g40 to odwolanie cyklu i po tej komendzie nie ma prawa ruszyc w innej osi.
gcody = fanuc = mach, nie wiem czego sie nie da w fanucu a da sie w machu. Mach to system oparty i dzialajacy na fanucu.
g40 to odwolanie cyklu i po tej komendzie nie ma prawa ruszyc w innej osi.
gcody = fanuc = mach, nie wiem czego sie nie da w fanucu a da sie w machu. Mach to system oparty i dzialajacy na fanucu.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
- Posty w temacie: 3
Dać sie da tylko mach odsuwa frez o promień przy ruchach w zecie a fanuc nie. Nie wiem po co takzrobili w machu i czy to komuś do czegoś jest przydatne bo dla mnie to raczej utrudnienie.maz pisze:gcody = fanuc = mach, nie wiem czego sie nie da w fanucu a da sie w machu. Mach to system oparty i dzialajacy na fanucu.