posprocesor??

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
pitkowski
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

posprocesor??

Post napisał: pitkowski » 04 kwie 2007, 20:27

czy zna ktoś prosty w obsłudze i najlepiej .pl generator postprocesorów?? znalazłem pod sprutcamie ale nie bardzo go rozumie

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 04 kwie 2007, 22:42

....jak to generator postprocesorów?? postprocesor to cześc oprogramowania cad
(najczęsciej ale również i cam (chociażby mach czy kcam mają wbudowane postprocesory) , która odpowiedzialna jest za tworzenie ścieżki maszyny,narzedzia tzw. toolpath....

postprocesor to nie efekt conversji pliku cam na g code czy generalnie kod maszynowy, lecz to co napisałem powyżej....

odnośnie postprocesorów...zależy co cię interesuje....jeśli tylko postprocesor dla dfx czy hpgl to chociazby wspomniane powyżej oprogramowanie cam ( mach, kcam) lub plt2cnc ...
jeśli interesuje cię coś poważniejszego, to chociazby bobcad ( o ile dobrze pamiętam ma wbudowany postprocesor) czy cimagraphi

jednym z plug-in'ów rhinoceros jest typowa zakładka "cad'owską" i postprocesor

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: skoti » 05 kwie 2007, 08:58

pitkowski pisze:czy zna ktoś prosty w obsłudze i najlepiej .pl generator postprocesorów?? znalazłem pod sprutcamie ale nie bardzo go rozumie
Kolego nie ma uniwersalnych postprocesorow ktore by dzialaly z kazdym programem CAM . Musisz wybrac program CAM w ktorym chcesz dzialac i dopiero do niego kombinowac jakis postprocesor . Podejzewam ze chcesz tego uzyc do macha lub czegos podobnego . Wiec nie musisz pisac posprocesora od podstaw wystarczy ze znajdziesz w gotowych dolaczonych do programu taki zeby generowal kod najblizszy standartowi ISO i powinno byc git :) Z Sinumerika lub Fanuka powinno cos podejsc .

Kolego wood carver, pomieszales nieco pojecia . Postprocesor jest uzywany w programach CAM a nie CAD . CAD-ami sa okreslane programy do projektowania np Auto-CAD . Programy mach, kcam lub plt2cnc nie sa programami CAM .
wood carver pisze:odnośnie postprocesorów...zależy co cię interesuje....jeśli tylko postprocesor dla dfx czy hpgl to chociazby wspomniane powyżej oprogramowanie cam ( mach, kcam) lub plt2cnc ...
Nie ma czegos takiego . Postprocesor sluzy do "przetlumaczenia" sciezki narzedzia stwozonej w CAM na kod zrozumialy przez konkretna maszyne .
Wlasnie Bobcad jest programem CAM ale proponowanie go komukolwiek nie jest najlepszym pomyslem .

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 05 kwie 2007, 09:13

..niech kolega scoti przeczyta uwaznie jeszcze raz mój kmentarz!!!!

tam jest widocznie rozgraniczenie na cad( designe) i cam( manufacturing)..........nic to koledze nie mówi

jak sam kolega wspomniał bob"cad"....archicad.......autocad.....to program do design'u....
cam...to program do "wytwarzania".....jak mach, i inne...k"cam"..he??

jak kolega twierdzi ze program taki jak mach nie ma posprocesora to sie chyba kolega troche myli...a postprocesor chociazby dfx ns g code??

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: skoti » 05 kwie 2007, 10:01

Dyskusja nie za bardzo ma sens bo nie mam zamiaru definiowac na nowo co to jest CAM CAD i tak dalej . Bo jest to juz zrobione przez innych ludzi . Interpretacja definicji moze byc rozna ale czy programy sterujace maszyna sa CAM-ami to bym sie zastanowil .
wood carver pisze:jak kolega twierdzi ze program taki jak mach nie ma posprocesora to sie chyba kolega troche myli...a postprocesor chociazby dfx ns g code??
Nie twierdze ze nie ma . Choc przyznaje ze slabo znam Macha ledwo go przejzalem . Ale nie zauwarzylem w nim fonkcji ktore umorzliwialy by zrobienie jakiegos programu od zera . Czyli rysowanie detalu , generowanie sciezki i na koniec przetworzenie na kod .

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 05 kwie 2007, 11:11

kurcze...zawsze byłem tak przekonany...ale pewnie sie myle bo
Typowy proces skomputeryzowanego wytwarzania przedmiotu składa się z faz CAD (projekt), CAM (przetworzenie projektu na plan sterowania maszyn) i CNC (właściwe wykonanie).

a więc z cam można uznac postprocesor....a np turbo czy macha cnc nie można nazwac camem programem......sorry...jestem w błłędzie!!!! masz racje

Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lenherd » 05 kwie 2007, 12:25

Koledzy namotaliście tak że przeciętny zjadacz tej wiedzy dostanie niestrawności:
Po kolei
1- w programie CAD tworzymy model bryłowy przedmiotu.
2- W programie CAM na ten model nakładamy strategie obróbki (frezy i ich ścieżki)
Następnie taki plik ze ścieżkami zapisujemy poprzez postprocesor dla konkretnej maszyny i sterowania.
Postprocesor to plik zawierający informacje o parametrach konkretnej maszyny (czasem można coś dopasować z istniejących postprocesorów w programie CAM do swoich potrzeb. (programy CAM czasem mają wbudowany generator postprocesorów ale powiedzmy szczerze też trzeba się na tym znać, sam generator niczego za nas nie zrobi ale tym co się na tym znają ułatwi życie )
3- Taki plik ze ścieżkami przepuszczony przez postprocesor wczytujemy do programu sterującego maszyną np.MACH , CNCGRAF itp.
Program sterujący jest do tego żeby „mówił „ maszynie na podstawie pliku stworzonego w CAM’ie jak ma kręcić silnikami .
Programy sterujące dają możliwość edycji pliku g-kode ręcznie ale jest to opcja raczej dla wiedzących co robią .
Dla tych co nie potrafią ręcznie pisać kodów , jedyne wyjście to CAM i dobry postprocesor.

PS. Jedna z firm za napisanie postprocesora do edgecama zaśpiewała mi 3 do 5 tysięcy zł.
Ta droższa wersja obejmowała wykonanie modelu 3d mojej maszyny , co ułatwia pracę na etapie symulacji obróbki.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 05 kwie 2007, 20:30

przepraszam..to ja troche namotałem..scoti się nie myli...ja się pomyliłęm piszac ze mach to cam...reszta jest ok

sluchaj....chodzi ci o postprocesor odnoscnie jakich formatów....jeśli to jakiś popularny format, to nie będzie problemu z użyciem innego posta...

Autor tematu
pitkowski

Post napisał: pitkowski » 05 kwie 2007, 22:02

uuuuuuu ale sie dyskusja rozwinęła?! więc tak od jakiegoś czasu używam Sprutcama ,frezareczka do której mam dostęp nie rozumie wygenerownego kodu , program obsługujący jest napisany zgodnie z normą DIN 66025 w jezyku obrabiarkowym NC(iso/r 1058-196) podobno większość fanuca działa z ta norma , czy ktos mi może podpowiedzieć co taki postprocesor w sobie zawiera??? i co można w nim zmienić ?>??

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 06 kwie 2007, 08:15

..postprocesor dla danego urządzenia "tłumaczy" np. plik grafiki 3d na kod zrozumiały tylko lub nie tylko dla danej maszyny....dlatego są rożne postprocesory,że urzadzenia sa zrobione na różnych oprogramowaniach......trzeba dotrzec do sposobu w jaki "myśli" nasze urządzenie!

masz może mastercama??? ma mnóstwo postprocesorów ....trzeba by tam zglądnąć ..to jeden z najbardzie profesjonalnych i najczesciej używanych softów .....

https://www.cnc.info.pl/topics82/postpr ... 1b2e#39754
tam jest coś o kreatorze postprocesorów...
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2007, 10:07 przez wood carver, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”