Witam! Od dłuższego czasu męczę się z napisaniem kodu/konfiguracji w programie Mach3. Na początek opowiem jak miałby działać mój projekt. Jest to ploter, który obecnie składa się z dwóch osi x i y oraz dodatkowej osi (składowa prędkości w osi x) posuwu stołu w osi x. Ma być to element "linii produkcyjnej", gdzie prędkość stołu jest zawsze stała, a ploter xy ma rysować linie ciągłą figury zamkniętej na poruszającym się stole. Istnieję w ogóle taka możliwość w programie Mach3? Jeśli tak to proszę o jakąkolwiek pomoc.
Z góry dziękuję. PM
Ploter 2D (xy) z dodatkowym posuwem w osi x
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Ciekawe zadanie...
A może kwestie uciekającej osi X przerzucić na sprzęt...
Ja zrobiłbym tak:
- do stołu zamontowałbym listwę zębatą lub pas zębaty;
- na bramie plotera zamontował enkoder z kołem zębatym współpracującym z listwą na stole;
- wykorzystał CSMIO analogowe;
- jako sprzężenie osi X podłączył ten enkoder;
Wtedy Mach nawet nie wie że X mu ucieka a pilnowaniem stołu zajmuje się CSMIO.
A może kwestie uciekającej osi X przerzucić na sprzęt...
Ja zrobiłbym tak:
- do stołu zamontowałbym listwę zębatą lub pas zębaty;
- na bramie plotera zamontował enkoder z kołem zębatym współpracującym z listwą na stole;
- wykorzystał CSMIO analogowe;
- jako sprzężenie osi X podłączył ten enkoder;
Wtedy Mach nawet nie wie że X mu ucieka a pilnowaniem stołu zajmuje się CSMIO.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
A jakie CSMIO poleciłbyś? Analogowe? Z tego co szukałem to nie widziałem takich "analogowych". Ogólnie są dosyć drogie urządzenia i znacznie podnosi koszt zbudowania projektu. Może jakieś inne propozycje? Myślałem o zbudowaniu układu opartego na mikrokontrolerze, który odpowiednio zależnie od sygnału DIR dodawał lub odejmował częstotliwość podawaną na PUL. Dzięki urządzeniu CSMIO wpadłem na ten pomysł. 
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
"Analogowe" to znaczy miałem na myśli takie z wyjściem +/-10V, czyli CSMIO/IP-A. Niestety tak się składa że to najdroższa wersja, a do tego trzeba by zastosować serwonapędy które akceptują taki rodzaj sterowania.
Rozwiązanie z mikrokontrolerem też "ma potencjał". W dodatku za ułamek procenta ceny rozwiązania z CSMIO i serwami.
Rozwiązanie z mikrokontrolerem też "ma potencjał". W dodatku za ułamek procenta ceny rozwiązania z CSMIO i serwami.