parę pytań

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
shelt86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

parę pytań

Post napisał: shelt86 » 31 maja 2010, 22:40

jestem początkujący więc z góry proszę o wyrozumiałość :) Mam do Was, drodzy specjaliści, parę konkretnych pytań:

1. czy każda obrabiarka (mam na myśli przede wszystkim centra tokarskie) bez względu na sterowanie obsługuje iso'wskie g-kody?

2. czy za pomocą g-kodów jestem w stanie zaprogramować takie rzeczy jak przechwyt detalu przeciwwrzecionem?

3. jak zmienia się układ współrzędnych detalu po takim przechwycie? (czy zero detalu znajduje się tam gdzie wcześniej?)

4. czy za pomocą g-kodów jestem w stanie zaprogramować obróbkę wieloosiową (np. frezotoczenie krzywek na wale przy zapewnieniu stałego kąta przyłożenia freza)?

Tagi:

Awatar użytkownika

andmar2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: andmar2005 » 30 gru 2010, 21:35

witam
niestety zmartwię Cie teraz jesteś bez szans żeby to klepać ręcznie i tak to sporo czasu by zajęło
musisz czytać g-kod i widzieć w wyobraźni co maszyna zrobi - mało jest takich speców
co do 1 jest to różnie jedna tak a druga nie
czeka cie zakup jakiegoś programu CAM sa dema można sie pobawić
http://www.alibre.pl/
http://www.visualmill.pl/
http://www.edgecam.pl/
sporo pracy przed tobą
pozdrawiam

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 21 kwie 2011, 22:21

1. tak ale w iso nie będzie wszystkiego >>> zwykłe toczenie bez cykli
2 tak oczywiście
3 nie zmienia sie baza detalu pozostaje tam gdzie była tylko w g kodzie zostanie dodane lub odjęte w osi z wartość np jak kiedyś jakaś ściana detalu była na z -200 to będzie np na -100 Troche upierdliwe lepiej stosować 2 bazy , bo tracisz możliwość regulacji wymiarów zależny np długość wałka inaczej wszysko musi być idealnie ustawione narzędzia długość detalu , od początku do końca wszystko musi być zawarte w programie cam > przechwyt naddatki materiału długość detalu
4 tak oczywiście tylko maszyna musi być technicznie do tego zdolna a co o wiele trudniejsze aby wyprodukować taki g cod w programie cam musisz mieć post procesor do tej maszyny i jeszcze posiadać plik konfiguracje tej maszyny aby program cam wiedział ze maszyna może tak czy inaczej obrabiać detal i czy co najważniejsze żeby nie było kolizji czy brak już posuwu w danej osi to trochę wysokie loty

dodam ze kam do takiej obróbki nie kosztuje 20 tysięcy tylko z 50tysi
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 21 kwie 2011, 22:34

W wielkim skrócie, to ten sam G-kod na różnych maszynach może robić co innego.
Zasadniczo tylko G00 i G01 powinny wszędzie dać ten sam efekt, bo już G02/G03 może zadziałać w sposób daleki od oczekiwań ...

Program piszę się pod konkretną maszynę i konkretny program sterujący.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”