Witam serdecznie - buduję maszynę - tokarkę do drewna z piłką tarczową zamiast noża tokarskiego.
Maszyna jest dwuosiowa i już działa , choć powierzchnia detalu nie jest zadowalająca.Mam jeden działający G-kod - napisany przez kolegę Wojtka z CNC Forum ( kolegę, który bardzo mi pomógł przy ustawianiu maszyny i napisał ten G-kod zupełnie bezinteresownie ).
Chciałbym nauczyć się pisać G-kody samodzielnie, ale na razie może ktoś - bardziej znający się na rzeczy ode mnie napisze mi drugi do prób ?
Ten działający kod - ma długość detalu 120 mm - więc przy próbach tracę dużo czasu i materiału , gdybym miał g- kod na detal długości 40 mm byłbym bardziej zadowolony
z góry dziękuję za pomoc
Tokarko,-,frezarka, 2-osie, - prośba, o, pomoc, z G-kodem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Tokarko,-,frezarka, 2-osie, - prośba, o, pomoc, z G-kodem
- Załączniki
-
- 120X9X8X3.NC 1 FORUM.txt
- (1.08 KiB) Pobrany 282 razy
Ostatnio zmieniony 30 cze 2013, 14:14 przez Vip-Bogdan, łącznie zmieniany 3 razy.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam ,
Tak mam rysunek PDF - nawet mam rysunek jeszcze jednego detalu , ale bez wygenerowanego G-kodu.
Dodałem obydwa w załącznikach.
120 mm - to wymiar z osi Z
W pierwszej wiadomości załącznikiem był działający u mnie G-kod ten od rysunku 120x9x8x3.8x1.9
Umiałbyś napisać G-kod do tego drugiego ?
Tak mam rysunek PDF - nawet mam rysunek jeszcze jednego detalu , ale bez wygenerowanego G-kodu.
Dodałem obydwa w załącznikach.
120 mm - to wymiar z osi Z
W pierwszej wiadomości załącznikiem był działający u mnie G-kod ten od rysunku 120x9x8x3.8x1.9
Umiałbyś napisać G-kod do tego drugiego ?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2013, 21:18 przez Vip-Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.