Prosta skorupa - i już problem ...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Prosta skorupa - i już problem ...
Witam.
Jestem początkującym użytkownikiem Solid Worksa, stąd moje początkujące pytanie.
Chciałem wykonać skorupę elementu , którego kolejne etapy przedstawiłem na stronie
http://mpr2.webpark.pl/skorupa.html
Element wykonywałem kolejno jak na rys. 1-5 i nie wychodzi ???
Dlaczego skorupa znajduje się pod płaszczyzną górną ????
Pozdrawiam
Maciej
Jestem początkującym użytkownikiem Solid Worksa, stąd moje początkujące pytanie.
Chciałem wykonać skorupę elementu , którego kolejne etapy przedstawiłem na stronie
http://mpr2.webpark.pl/skorupa.html
Element wykonywałem kolejno jak na rys. 1-5 i nie wychodzi ???
Dlaczego skorupa znajduje się pod płaszczyzną górną ????
Pozdrawiam
Maciej
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czesc,
A mnie sie zdaje, ze cos jest nie tak. Skorupa dla takiego detalu powinna byc wykonana bezproblemowo. Przyczyna moze byc (bo nie widze tego na obrazkach) np. odznaczenie scalania wynikow przy operacji wyciagniecia drugiego. Skorupe mozna zastosowac w jedym kroku tylko do jednego obiektu. W innym przypadku skorupa nie zadziala jezeli bedzie zbyt duza wartosc skorupy - grubosci w stostunku do tzw. minimalnego promienia krzywizny. Mozna to sprawdzic w menu w narzedzia > sprawdz.
Polecam wybranie pomocy (pytajnika) podczas edycji operacji - wowczas dowiesz sie wiecej na temat tej w sumie prostej funkcji.
A mnie sie zdaje, ze cos jest nie tak. Skorupa dla takiego detalu powinna byc wykonana bezproblemowo. Przyczyna moze byc (bo nie widze tego na obrazkach) np. odznaczenie scalania wynikow przy operacji wyciagniecia drugiego. Skorupe mozna zastosowac w jedym kroku tylko do jednego obiektu. W innym przypadku skorupa nie zadziala jezeli bedzie zbyt duza wartosc skorupy - grubosci w stostunku do tzw. minimalnego promienia krzywizny. Mozna to sprawdzic w menu w narzedzia > sprawdz.
Polecam wybranie pomocy (pytajnika) podczas edycji operacji - wowczas dowiesz sie wiecej na temat tej w sumie prostej funkcji.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam wszystkich, pozwolę sobie podpiąć pod temat, ponieważ mam prawdopodobnie prosty problem, który dla mnie taki nie jest. Otóż, chcę wykonać skorupę dla prostego prostopadłościanu. Zaznaczam bok, który ma być "usunięty", naciskam funkcję "skorupa" i pokazuje mi takie coś: 
Uploaded with ImageShack.us
Wcześniej, po lewej stronie, pojawiał się prawdopodobnie niebieski pasek zamiast czerwonego, i mogłem od razu pisać zadaną wartość grubości skorupy. A tutaj wartość mogę wpisać dopiero po przycisnięciu tego białego paska. Po wpisaniu 2.0mm robi mi niestety skorupę o grubości 10mm (czyli taką, jaka była ustawiona domyślnie). Potem zauważyłem, że do zrobienia żądanej skorupy, mam zaznaczać ściany, względem których grubość ściany rzeczywiście ma 2mm.
I tu moje pytanie: co mam zrobić, żeby było normalnie? Tzn. żebym od razu wpisywał wartość i otrzymywał żądaną skorupę, bez zaznaczania ścian?

Wcześniej, po lewej stronie, pojawiał się prawdopodobnie niebieski pasek zamiast czerwonego, i mogłem od razu pisać zadaną wartość grubości skorupy. A tutaj wartość mogę wpisać dopiero po przycisnięciu tego białego paska. Po wpisaniu 2.0mm robi mi niestety skorupę o grubości 10mm (czyli taką, jaka była ustawiona domyślnie). Potem zauważyłem, że do zrobienia żądanej skorupy, mam zaznaczać ściany, względem których grubość ściany rzeczywiście ma 2mm.

I tu moje pytanie: co mam zrobić, żeby było normalnie? Tzn. żebym od razu wpisywał wartość i otrzymywał żądaną skorupę, bez zaznaczania ścian?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-Wyciągnięciem robisz kwadrat
-Wybierasz z paska skorupę
--wskazujesz np przednią ścianę
--możesz zaznaczyć pokaz podgląd
--skorupa na zewnątrz powinno być odznaczone w podstawowej konfiguracji
--dolne pole ma być puste
-klikasz ok i gotowe
Nie widzisz paru rzeczy bo masz zwinięta górną zakładkę kliknij na strzałki na zakładce a się rozwinie i będzie podobnie jak u mnie

Pozdrawiam myślę że jasno wyjaśniłem
-Wybierasz z paska skorupę
--wskazujesz np przednią ścianę
--możesz zaznaczyć pokaz podgląd
--skorupa na zewnątrz powinno być odznaczone w podstawowej konfiguracji
--dolne pole ma być puste
-klikasz ok i gotowe
Nie widzisz paru rzeczy bo masz zwinięta górną zakładkę kliknij na strzałki na zakładce a się rozwinie i będzie podobnie jak u mnie

Pozdrawiam myślę że jasno wyjaśniłem

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."