Tworzenie śrub w Solidzie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Tworzenie śrub w Solidzie
Witam
Czy któryś z was bawił sie w rysowanie śrub trapezowych w Solidworksie w 3 wymiarach?
Próbowałem tworzyć takie coś poprzez wycięcie po ścieżce, ale jakoś ciężko to idzie. Rzutowałem 2 płaszczyzny walca pod kątem 90 stopni, w szkicu 3d następnie po punktach rozmieszczonych na krawędzi prowadziłem "splajn" powstała wtedy na powierzczni spiralka i po takiej drodze chciałem wyciąć wcześniej narysowany profil gwintu niestety zabardzo nie chciało to działać. Może jest jakiś prosty i skuteczny sposób???? Np jakieś równania?
Czy któryś z was bawił sie w rysowanie śrub trapezowych w Solidworksie w 3 wymiarach?
Próbowałem tworzyć takie coś poprzez wycięcie po ścieżce, ale jakoś ciężko to idzie. Rzutowałem 2 płaszczyzny walca pod kątem 90 stopni, w szkicu 3d następnie po punktach rozmieszczonych na krawędzi prowadziłem "splajn" powstała wtedy na powierzczni spiralka i po takiej drodze chciałem wyciąć wcześniej narysowany profil gwintu niestety zabardzo nie chciało to działać. Może jest jakiś prosty i skuteczny sposób???? Np jakieś równania?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
na plaszczyznie rysujesz sobie okrag. pozniej za pomoca odpowiedniej komendy przeksztalcasz go w helise (linie srubowa). nastepnie tworzysz nowa plaszczyzne normalna do helisy w jednym z jej punktow koncowych. na tej nowej plaszczyznie rysujesz zarys bruzdy gwintu, ktory pozniej wyciagsz po sciezce (po helisie). w srodek wrysowujesz walec, stanowiacy rdzen sruby.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
mozemy cokolwiek obrócić ot na szybko narysowalem maly przykładbartuss1 pisze:przekrój trapezowy ? nie spotkałem sie jeszcze, noo, chyba ze to tylko przyklad

- Załączniki
-
- aaa.png (114.04 KiB) Przejrzano 8555 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...