Witam wszystkich.
Mam mały problem z operacją odciśnięcia.
Aby przeprowadzić operację odciśnięcia potrzeba mieć przynajmniej dwie osobne bryły
w części. Niestety mam gdzieś ustawione w SW tak, że program automatycznie łączy te dwie osobne bryły. Przeszukałem opcje i nie mogłem je znaleźć. Czy któryś z kolegów/ koleżanek mógłby pomóc i wskazać gdzie tą opcję się wyłącza ??
Problem z odciśnięciem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witam
Dopiero zaczynam zabawę z solid worksem i korzystając z okazji podłącze się do tematu.
Operację "odciśnięcia" znam z innego cada ale nie do końca jeszcze ją opanowałem w SW i tu proszę o pomoc.
Załączam plik w wersji 2007 i chciałbym żeby ktoś pokazał mi jak można zrobić "stępel" czyli górę odciśniętą od dolnej części. A kolejna sprawa to jak stworzyć za pomocą powierzchni osobny model ?. Chodzi mi o wskazanie kilku powierzchni na detalu i stworzeniu bryły.
Dopiero zaczynam zabawę z solid worksem i korzystając z okazji podłącze się do tematu.
Operację "odciśnięcia" znam z innego cada ale nie do końca jeszcze ją opanowałem w SW i tu proszę o pomoc.
Załączam plik w wersji 2007 i chciałbym żeby ktoś pokazał mi jak można zrobić "stępel" czyli górę odciśniętą od dolnej części. A kolejna sprawa to jak stworzyć za pomocą powierzchni osobny model ?. Chodzi mi o wskazanie kilku powierzchni na detalu i stworzeniu bryły.
- Załączniki
-
- 03.rar
- (3.67 MiB) Pobrany 351 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
To jest akurat prosta rzecz, porownuje do tlocznikow z ktorymi mialem do czynienia. Nie potzeba stosowac odcisniecia - mozna wyciagac do nastepnej albo do obiektu.
Odcisniecie dziala tak, ze program (z opcja Usun) usuwa material na przenikaniu bryl - taka operacja Boole'a. Mozna to tez zralizowac wlasnie za pomoca Polacz.
A kolejne pytanie, co znaczy jak za pomoca powierzchni stworzyc model? Zebu utworzyc model z powierzchni musi ona zamknac objetosc, albo druga opcja to pogrubienie otwartego plata powierzchni.
Odcisniecie dziala tak, ze program (z opcja Usun) usuwa material na przenikaniu bryl - taka operacja Boole'a. Mozna to tez zralizowac wlasnie za pomoca Polacz.
A kolejne pytanie, co znaczy jak za pomoca powierzchni stworzyc model? Zebu utworzyc model z powierzchni musi ona zamknac objetosc, albo druga opcja to pogrubienie otwartego plata powierzchni.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Nie odpowiedm wprost, bo metoda zalezy od wielu czynnikow.
Jezeli obiekt stempla miesci sie przed tworami to mozna uzyc wyciagniecia do obiektu/nastepnej.
Jezeli sie nie miesci to mozna odsunac powierzchnie o zero, wydluzyc ja poza obrys matrycy i wyciagac do powierzchni.
Odcisniecie nic nie da bo w miejscu otworow pozostanie material.
Jezeli obiekt stempla miesci sie przed tworami to mozna uzyc wyciagniecia do obiektu/nastepnej.
Jezeli sie nie miesci to mozna odsunac powierzchnie o zero, wydluzyc ja poza obrys matrycy i wyciagac do powierzchni.
Odcisniecie nic nie da bo w miejscu otworow pozostanie material.
- Załączniki
-
- tlocznik.jpg (57.4 KiB) Przejrzano 539 razy
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------