Witam i proszę o pomoc : ),
W SolidWorks'ie 2009 utworzyłem tabele konfiguracji modelu kołnierza z podstawa (http://www.uploader.pl/file/283600/cza- ... ldprt.html ). Pomiedzy nimi jest zaokraglenie. W konfiguracji2 podstawe mam wygaszona ($STAN@podstawa), natomiast po jej przywroceniu znika mi zaokraglenie. Moge je oczywiście przywrócić poprzez MODYFIKUJ KONFUGIRACJE->odznacz wygas zaokraglenie, ale zalezy mi, aby to nastepowalo automatycznie (czyli po kliknieciu w dana kofiguracje, caly model ma sie przebudowywac). W CATIi analogiczny przyklad rozwiązany jest to za pomocą 'rules' -> http://www.uploader.pl/file/283602/part1.catpart.html
Czy w solidworksie musze do tego celu użyć relacji, powiązań czy jakiś równań? Jeśli tak to proszę o instrukcję w jaki sposób to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc!
Solidworks 2009 - problem z parametryzacja
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pobralem ten model i nie widze, zeby ta operacja byla wygaszona w konfiguracji 2.
Poza tym chyba nie rozumiesz jak to dziala. Jezeli jest operacja potomek (rodzica) to wygaszajac rodzica wszystkie potomki sa wygaszone. Jezeli przywracasz rodzica nie przywracasz z automatu potomkow.
Po to jest tabela konfiguracji (nie musi byc Excel) zeby ustalic, jaka operacja ma byc w danej konfiguracji wygaszona a jaka przywrocona. Trzeba dodac do sterowania rowniez zaokraglenie i dla danej konfiguracji wpisac "w" albo "p".
Poza tym chyba nie rozumiesz jak to dziala. Jezeli jest operacja potomek (rodzica) to wygaszajac rodzica wszystkie potomki sa wygaszone. Jezeli przywracasz rodzica nie przywracasz z automatu potomkow.
Po to jest tabela konfiguracji (nie musi byc Excel) zeby ustalic, jaka operacja ma byc w danej konfiguracji wygaszona a jaka przywrocona. Trzeba dodac do sterowania rowniez zaokraglenie i dla danej konfiguracji wpisac "w" albo "p".
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Ja również robię parametryzację w SW2012 i pojawił mi się problem, ponieważ potrzebuje, żeby Excel zapisywał mi dane w pliku txt (potrzebne do edytowania zmiennych globalnych opisanych równaniem), problem polega na tym, że gdy zapisuję plik przez opcje menu>> zapisz jako>> Tekst formatowany (oddzielany tabulacjami) to podwaja mi znak "", a tego już SW nie chce tolerować...
to chcę otrzymać:
"D1@Szkic11" = 360 / "i"
"i"= 5
"D1@Szyk kołowy1" = "i"
to otrzymuję:
"""D1@Szkic11""" = 360 / """i"""
"""i""=" 5
"""D1@Szyk" "kołowy1""" = """i"""
Spotkał się już może ktoś z tym problemem?
to chcę otrzymać:
"D1@Szkic11" = 360 / "i"
"i"= 5
"D1@Szyk kołowy1" = "i"
to otrzymuję:
"""D1@Szkic11""" = 360 / """i"""
"""i""=" 5
"""D1@Szyk" "kołowy1""" = """i"""
Spotkał się już może ktoś z tym problemem?